Atlagić kritikovao planove RK Borac

Nekadašnji rukometaš Borca, Stojan Atlagić, kritikovao planove kluba za narednu sezonu ističući da bi novo zaduživanje za izgradnju dvorane moglo ugasiti klub.

Atlagić kritikovao planove RK Borac Foto: MONDO

Nekadašnji član Borca, sada sekretar banjalučkog Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i kandidat za odbornika na predstojećim lokalnim izborima Stojan Atlagić na konferenciji za novinare kritikovao je planove uprave RK Borac m:tel koji su prethodnih dana izneseni u javnost.

Atlagić je postavio pitanje kako je moguće da uprava Borca isplanira budžet na 700.000 KM, a tek onda razmišlja kako da nabavi taj novac.

Posebno kritičan bio je prema planu RK Borac da gradi novu dvoranu. Atlagić je rekao da nije protiv izgradnje dvorane, već da je protiv da se koristi ime Borca za neke privatne interese kroz projekat javno-privatnog partnerstva bez jasne definicije ko će biti vlasnik i u kom obimu.

On je istakao da je Borac u teškoj finansijskoj situaciji, opterećen dugovima i da bi novo zaduživanje zarad izgradnje dvorane moglo ugroziti opstanak kluba.

“Imamo obećanja o dvorani Rukometnog kluba Borac i to jedne nego dve, i to uz hotel i kafiće. Taj plan star je 20 godina, mi se upravo nalazimo ovdje gdje je bio hram sporta (Stadion sportskih igara, op.a.), tu je trebala biti dvorana RK Borac, ali zbog poznatih dešavanja u gradu do toga nije došlo. Sada imamo ovu zgradu koja je 'Skadar na Bojani.. Bojim se da je taj projekat dvorane neostvariv. RK Borac je u gubitku između 1,5 milion KM  i dva miliona. RK Borac ima ogroman kredit i nema stabilne  izvore prihode. Na dva miliona KM duga, na 450.000 KM kredita, na budžet za koji ne znamo kako ćemo ostvariti, idemo se na još jedan ‘Skadar na Bojani’. Ide se na javno-privatno parstnerstvo ali ja ne vidim gdje je tu Borac. U kom obimu će Borac biti vlasnik to niko ne zna. Da li će vlasnik biti privatnik, a da se samo iskoristi ime Borca da se napravi i dobiju dozvole to niko ne zna”, rekao je Atlagić.

On je upozorio da prostori koji su u vlasništvu klube ne smiju biti zalog za nešto što je prema njegovom mišljenju neostvarivo.

“Da li će nestati imovina Borca u centru grada vrijedna 3,5 miliona KM? Ukoliko klupske prostorije budu zalog nekog novog kredita ili ako se budu prodavale za taj sportski objekt doći će do toga da Borac iz centra grada ide na periferiju. Borac u tom slučaju gubi svoj brend. Ukoliko se Borac još viđe zaduži njegova budućnost je vrlo tamna. Megalomanski projekt koji klub nije u mogućnosti da sprovede mogu klub samo dovesti u problem”, rekao je Atlagić.

Stojan Atlagić Foto: MONDO/Goran Arbutina

On je prozvao i potpredsjednika Borca, Marinka Umićevića da je preuzeo sve ingerencije u klubu.

“Postoji li uprava? Može li uprava da donese odluku o izgradnji dvorane ili je to odluka skupštine kluba? Takvi veliki projekti su u ingerenciji skupštine”, istakao je Atlagić.

On je kritikovao poteze uprave u prethodnoj sezoni podsjećajući da je Borac izgubio sve titule i ispao iz SEHA lige čime je ostao bez značajnih prihoda.  On je dodao da klub treba da sanira dugove i tek onda ulazi i u projekte pravljenja dvorana u svom vlasništvu, kao i da ulaže u mlađe kategorije, bez čega nema razvoja.

“Danas je Borac je na margini evropskih dešavanja, ne igra SEHA ligu niti evropsko takmičenje, pritom na razvoju klupskih struktura, trenerskog i igračkog dijela vrlo malo se uradilo. RK Borac pravi sada isti način rada koji je skup, dovode igrače i trenera sa strane što ne može da prati klupski budžet. Danas Borac ne može da napravi lijevo krilo, što je najlakše napraviti, pa moraju da dovode igrače.  Danas moraju da dovode trenera za 5.000 KM, a ukupna ekipa košta 10.000 KM. najbitnija stavka u svakom klubu su igrači.Potpisali su mladog Mijatovića na godinu dana. Nikada se nije potpisivalo na godinu, mladi igrač potpisuje se na četiri godine, na njega dugoročno računaju. Ako potpisujete igrače na godinu dana tu nema dugoročne strategije”.

Govoreći o odnosu Grada Banjaluka prema sportu Atlagić je rekao da su Banjaluci potrebni inspektori koji će kontrolisati finansiranje sporta. Prema njegovim riječima. da to treba uraditi po uzoru na Beograd i Zagreb, jer su "rezultati gradskog sporta katastrofalni, od rukometa i fudbala, do košarke i boksa".

"Sredstva grada dobijaju klubovi, a pojedinci koji ih vode troše kako hoće. Grad ne zna gdje novac odlazi, kao ni da li u klubovima rade stručni treneri. Zato nam trebaju inspektori sporta", poručio je Atlagić.

Potpredsjednik Borca Marinko Umićević javio se na naš poziv, ali nije želio da nam da izjavu i prokomentariše Atlagićeve navode. Uputio nas je na direktora kluba, Vladimira Brankovića, međutim. on je bio nedostupan.

Tagovi:

Ostale vijesti