• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu počinje sa radom Juventusova Akademija

Autor Anadolija

Djeca će u Akademiji imati četiri treninga sedmično radnim danima i igranje utakmica vikendom. Akademija će biti smještena u novom centru za edukaciju, sport i rekreaciju 'Safet Zajko' u Halilovićima.

Velikan italijanskog i evropskog fudbala Juventus iz Torina u septembru ove godine planira otvoriti svoju akademiju u Sarajevu u saradnji sa kompanijom Birr group, rekao je Melvin Ahmetović, portparol Birr group.

Prethodno od 22. do 27. augusta na terenima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) po drug put u BiH održaće se Juventusov kamp.

”Akademija ima drugačiji koncept od kampa, jer je to cjelogodišnji projekt. Akademija će pratiti rad škole, tako da će djeca imati ljetni i zimski raspust kao u školi. Akademija bi u Sarajevu sa radom trebala početi sredinom septembra i završiti krajem juna. Djeca će u Akademiji imati četiri treninga sedmično radnim danima i igranje utakmica vikendom. Akademija će biti smještena u novom centru za edukaciju, sport i rekreaciju 'Safet Zajko' u Halilovićima. Sa djecom će raditi domaći treneri, koje ćemo pažljivo birati. Tokom cijele godine imaćemo posjete italijanskih trenera koji će voditi računa o situaciju na Akademiji, treninzima, napretku i drugim stvarima”, kazao je za Anadolu Agency (AA) Ahmetović.

Zanimljivo je kako je uopšte došlo do realizacije projekta Juventusovog kampa u Sarajevu, a od ove godine i u zemljama iz okruženja.

”Ovo je već druga godina kako Juventus organizuje svoj kamp u Sarajevu. Juventus je u BiH došao preko naše kompanije Birr group koja posjeduje licencu za bivšu Jugoslaviju kada su u pitanju Juventusove škole fudbala. Tražili smo veliki brand koji bi došao u BiH i prostore Balkana. Izabrali smo Juventus zato što je u tom klubu nastupao veliki broj igrača sa Balkana”, kaže Ahmetović i nastavlja:

”Proces je trajao nekoliko godina. Prvi kontakti su uspostavljeni 2012. godine. Onda su prošle dvije ili tri godine tokom kojih se razgovaralo o mogućnosti organizovanja kampa. Oni su uvijek bili zainteresovani za Balkan, jer su djeca sa ovog područja izuzetno talentovana, tako da su poziv iz BiH prihvatili sasvim dobro.”

Kada je u pitanju ovogodišnji kamp Juventusa iz Birr grupa očekuju najmanje 90 djece s kojima će raditi tri trenera iz Italije i još tri koja će im pomagati i sticati iskustvo za Akademiju, koja će se uskoro otvoriti.

”Ove godine kamp će trajati od 22. do 27. augusta. Treninzi će biti od ponedjeljka do petka, dva puta dnevno, pod vodstvom italijanskih trenera koje šalje Juventus. Djeca će biti podijeljena po starosnoj dobi i treniraće u šest grupa. Pripremili smo i program između trening, kako bi popunili taj prazan prostor i kako bi djeca stekla neka nova znanja. Tako planiramo da između treninga djeca uče engleski i italijanski jezik, osnove prve pomoći i još neke veoma zanimljive aktivnosti”, priča Ahmetović.

Osnovni cilj Juventusovih kampova, koji rade širom svijeta, nije da klub pronađe talentovanu djecu za fudbal, nego da edukuje mlade.

”Obično je prvo pitanje roditelja hoće li njihovo dijete ići u Torinu? Za to šansa zaista postoji, ako Juventusovi treneri vide u nekome veliki potencijal, ali to su rijetki slučajevi. Prevashodni cilj je educiranje djece pod geslom 'Razvijajmo ljude, pa tek onda fudbalere'. Veliki značaj se daje edukaciji mladih ljudi koji će kasnije biti oslonac društva. Ove godine osim u BiH, gdje se održava drugi kamp, po prvi put ćemo imati kampove u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniju. Imali smo želju i u Srbiji, ali nismo uspjeli pronaći potencijalne partnere”, zaključuje Ahmetović.

Cijena kampa je 170 eura, što je, prema Ahmetovićevim riječima, najniža cijena za Juventusov kamp u svijetu. Interes je veliki i iz Birr groupa očekuju da će za kamp u Sarajevu ove godine biti prijavljeno između 90 i 120 djece. Juventus svoje škole fudbala ima po cijelom svijetu u Sjedinjenim Američkim Državama, Čileu, Ekvadoru, Boliviji, Belgiji, Italiji, Rusiji, Poljskoj, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC