• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan D: Da li će Rusi na Olimpijske igre?

Autor mondo.rs

Da li će takmičenje u Riju ući u istoriju po odluci bez presedana? Nedelja je dan odluke.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u nedelju će održati sednicu koja bi u velikoj meri mogla presudno da utiče ne samo na olimpijski pokret, već na sport uopšte, jer će odlučiti da li će svim ruskim sportistima biti zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama.

Sednica je zakazana posle zaključka nezavisne komisije da su se ruski sportisti dopingovali pod patronatom države.

Sada se MOK nalazi u gotovo bezizlaznoj situaciji, jer šta god sutra da odluči, to će biti loše rešenje i sigurno će biti podjednako kritikovano, bez obzira da li zabrana bude izrečena, ili ne.

Ukoliko bude zabrane, to će biti presedan, jer nikada do sada jedna država nije isključena sa Olimpijskih igara zbog dopingovanja.

U svakom slučaju, MOK se nalazi pred najvećim izazovom od osamdesetih godina prošlog veka, kada su bojkoti Olimpijskih igara u Rusiji i SAD iz političkih razloga ozbiljno pretili da uruše olimpijski pokret.

Kako prenosi AP, petnaestočlani Izvršni komitet MOK sutra će održati telefonsku sednicu čiji ishod je nemoguće naslutiti, uprkos tome što je predsednik MOK Tomas Bah izjavio da je neophodno pronaći balans između pojedinačne pravde i kolektivnog kažnjavanja.

"Očigledno je da da ne možete kazniti igrača badmintona zbog toga što je neki zvaničnik, ili direktor laboratorije maniplisao uzorcima za doping kontrolu tokom zimskih Olimpijskih igara", rekao je Bah, prenosi AP.

Pored svega ostalog, problem predstavlja i cajtnot, jer ruski sportisti koji nisu bili dopingovani ne bi imali vremena da se žale na eventualnu odluku o isključenju sa Igara.

Nije nemoguće da MOK pokuša da sa sebe skine odgovornost, pa da odluku o eventualnoj suspenziji prepusti međunarodnim federacijama za svaki sport pojedinačno, ali bi tek to dovelo do neviđene zbrke.

Pre svega, nema vremena da se sve sportske federacije detaljno upoznaju sa rezultatima istrage nezavisne komisije, a neke međunarodne federacije, kao na primer za gimnastiku, smatraju da ni u kom slučaju ne bi bilo opravdano kažnjavanje ruskih gimnastičara, s obzirom da se ne spominju u izveštaju.

Pored toga, problem je i što svaka federacija ima sopstvene propise o kažnjavanju dopinga.

Da bi prepuštanje odluka sportskim federacijama napravilo nerešive probleme smatra i predsednik Međunarodne rvačke federacije Nenad Lalović, koji je za AP rekao da je od Svetske antidoping agencije (WADA) tražio precizne podatke o dopingovanim rvačima, ali ih još nije dobio.

"Ovo je ludilo, šta ja mogu da uradim bez bilo kakvih dokaza? Imam li vremena da sporovedem čitav taj proces? Imaju li optuženi pravo na žalbu? Ovo je pravno minsko polje. Ako nekoga kaznim, on će nas izvesti pred sud i mi ćemo izgubiti", rekao je Lalović, koji je i član MOK.

On je ocenio da se istraga o dopingovanju u Rusiji pretvorila u histeriju, a kritikovao je bivšeg predsednika WADA Džona Faheja iz Australije, koji je tražio potpunu zabranu takmičenja za ruske sportiste.

"Nisam ovde da bih branio Ruse. Oni treba da plate, ali svi moraju da snose odgovornost, uključujući i WADA. Ovo je situacija u kojoj ne može biti pobednika i šta god da se odluči neće biti dobro," kazao je Lalović pred "Dan D".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC