• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko na planeti postoji klubova s imenom Dinamo?

Autor mondo.ba

Na svijetu postoji 49 klubova iz 27 država s imenom Dinamo, a među njima su i šampioni Hrvatske i Gruzije, koji se u utorak na "Maksimiru" sastaju u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Termin "dinamo" potiče iz grčkog jezika i znači silu, snagu ili jačinu. Ime je posebno popularno postalo među nekadašnjim državama Sovjetskog Saveza, a najviše Dinama postoji u Rusiji, čak 14, prenio je "Goal.com".

Ako ne računamo Antarktik, jedini kontinent na kojem ne postoji nijedan Dinamo je Južna Amerika. U Africi postoji pet klubova, a najjužniji je Dinamo iz Južnoafričke Republike, koji se takmiči u tamošnjoj Trećoj ligi.

Najzapadniji Dinamo je u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije Hjuston Dinamo, najistočniji je Delhi Dinamo iz Indije, a najsjeverniji Dinamo Kostroma iz Rusije.

Razbacana su Dinama svugdje u svijetu, a posljednji kontinent koji je dobio Dinamo je Australija, u kojoj je grupa hrvatskih emigranata 1975. godine preuzela Sent Alban i preimenovala ga u Sent Alban Dinamo.

Najstariji Dinamo na svijetu je engleski klub Šepšed Dinamo, koji je osnovan 1879. godine, a najmlađi indijski Delhi Dinamo, formiran prije dvije godine. Trenirao ga je Roberto Karlos, a dres nosili Džon Arne Rise i Floran Maluda.

Nama najbliži zagrebački Dinamo u svojoj istoriji je odigrao šest utakmica protiv "imenjaka" i pobijedio je samo jednom i to protiv rumunskog Dinama Pitešti u Kupu velesajamskih gradova 1967. godine kada je i osvojio pehar.

Nakon toga "modri" su odigrali četiri utakmice s Dinamom iz Kijeva i zabilježili samo jedan remi uz tri poraza.

U jednom periodu nakon raspada bivše Jugoslavije "dekretom" su promijenili ime u Kroacija, ali zbog nezadovoljstva navijača, vraćeno je staro ime Dinamo.

Kao i zagrebački, i Dinamo iz Tbilisija može se podičiti jednim evropskim trofejom - u sezoni 1981. osvojio je Kup pobjednika kupova, a to mu je dosad najveći uspjeh u istoriji kluba.

Iako ne toliko poznat na ovim prostorima, klub uživa veliko poštovanje na području bivšeg SSSR-a jer je jedan od samo tri kluba koja nikad nisu ispala iz bivše sovjetske lige.

Kad je postalo jasno da SSSR neće još dugo postojati 1990. Dinamo Tbilisi počeo se takmičiti u domaćem prvenstvu, ali pod imenom Iberia Tbilisi.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Chester1984

Bas me interesuje, svi klubovi koji su

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC