• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin pobesneo: Ovo je diskriminacija!

Autor mondo.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin se razgoropadio posle sve većeg broja ruskih sportista kojima je zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a posle doping skandala i serija kazni za Ruse.

Korišćenje nedozvoljenih sredstava u sportu je za svaku osudu i kaznu. Ali, ako postoje pravila onda bi trebalo da budu ista za sve, zar ne?

Izveštaj Svetske antidoping agencije (WADA) u kojem je izneta tvrdnja da se u Rusiji sprovodi "sistematsko dopingovanje sportista" i to pod patronatom države, uticao je na to da mnogim ruskim sportistima bude zabranjeno učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Brazilu.

Ima u tom izveštaju sportista koji se, kako pokazuje istraga, jesu dopingovali, ima onih koji su zvbog toga kažnjeni, ali postoji i priličan broj ruskih sportista koji je "kolateralna šteta" cele ove priče. Sa pravom se mnogi piitaju - zašto postoji zabrana za sportiste koji su bili kažnjeni zbog dopinga i tu kaznu su izdržali? Povlači se paralela sa američkim sportistima, koji jesu koristili nedozvoljena sredstva, pa im je ipak bilo dozvoljeno da idu na Olimpijske igre.

Ima i sportista iz Rusije koji su dobili kaznu "preventino", kao upozorenje da im ne pada na pamet da ikada uzimaju doping.

Rusija će u Riju biti bez više od 100 takmičara posle odluke svetskih sportskih saveza.

Sve ovo prilično je iznerviralo ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ocenio da "postoje dvostruki aršini" i da se "vodi politčka kampanja protiv ruskih sportista".

"Kratkovidi političari ne mogu da ostave sport na miru, uprkos što spaja ljude i eliminiše kontradiktornosti među zemljama. Suspenzije su otišle izvan zakonskih granica i zdravog razuma. Jedan broj ruskih sportista nepravedno je 'stradao' i protiv njih nema dokaza", rekao je Putin na ceremoniji ispraćanja ruskog olimpijskog tima u Kremlju.

Tradicionalna ceremonija ispraćaja olimpijaca, koja uključuje i molitvu u crkvi u Kremlju, počela je polaganjem venaca na grob Neznanom junaku na zidinama Kremlja. Ruski olimpijski, njih oko 150, potom su prešli preko Crvenog trga kako bi se sastali sa Putinom.

Među sportistima bili su i oni koji neće braniti boje Rusije u Riju, odnosno oni koji su suspendovani, kao što su atletičari Jelena Isinbajeva i Sergej Šubenkov.

Putin je poručio da će odsustvo pojedinih ruskih sportista oslabiti predstojeće Olimpijske igre.

"Svaka medalja u Riju, uz odsustvo ruskih sportista, vredi mnogo manje i ima loš ukus. Rusija neće tolerisati ovakve suspenzije svojih sportista i pravdu će potražiti na pravnim instancama. Ovo je otvorena diskriminacija".

Putin je dodao da se zalaže za uvođenje jedinstvenih međunarodnih standarda za kontrolu dopinga, kao i da javnost ima lak pristup svih potrebnih informacija.

Olimpijcima se obratila i Isinbajeva, dvostruka olimpijska šampionka.

"Idete u Rio de Žaneiro da branite čast zemlje. Pokažite svima šta ste u stanju da uradite, zbog sebe, ali i zbog nas koji ostajemo kod kuće", rekla je ona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC