• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alić za MONDO: BiH je velesila u bacanju kugle!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Najiskusniji bh. olimpijac Hamza Alić naglasio da Bosna i Hercegovina stoji rame uz rame sa svjetskim velesilama u bacanju kugle jer uz SAD i Poljsku jedina ima tri predstavnika u Rio de Žaneiru.

 Hamza Alić za MONDO: BiH je velesila u bacanju kugle Izvor: MONDO

Jedan od 11 sportista koji će predstavljati BiH na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je Hamza Alić, član Atletskog kluba Zenica i najiskusniji u olimpijskom timu BiH.

Tridesetsedmogodišnji bacač kugle, koji je u karijeri bio i evropski vicešampion u dvorani je prvi osigurao olimpijsku normu normu za Brazil nakon što je bacio kuglu 20.62 metra.

Kao primarni cilj u razgovoru za naš portal, Alić je naveo plasman u finale.

"Očekujem da što bolje prođem u kvalifikacijama, a da bi bio zadovoljan moram priznati da želim u finale. Sve ispod toga ne bi bi me zadovoljilo", rekao je Alić na početku razgovora za MONDO.

S obzirom da je dosad bacao u finalima evropskih i svjetskih prvenstava, osvajač srebrne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu, finale sa Olimpijskih igara mu nedostaje da zaokruži jednu lijepu atletičarsku karijeru.

"Meni lično jedino odgovora finale, a ako to uspijem onda se otvaraju šanse i za neki poseban plasman. Mada u ovom trenutku teško je govoriti o nekim boljim pozicijama ili pobjedničkom postolju. Trebamo biti iskreni, od cijelog tima BiH, jedino realne šanse za medalju ima Amel Tuka. Ostali vrlo, vrlo teško. Opet, ako bude moj dan, ako bude sve išlo kako treba, adrenalin bude dobro radio, sve je moguće", izjavio je Alić, kome će Rio biti druga Olimpijada u karijeri jer je bio učesnik Igara i u Pekingu.

Alić je dodao da je najbolje rezultate postigao na takmičenjima (lični rekord 21.07 u Podgorici 2008. godine) a ne na treninzima poput većine svojih kolega bacača kugle.

"Nisam nikad mogao daleko da bacim na treningu, moj lični rekord je na takmičenju, motivisaniji sam i bolje mi radi adrenalin. Istina je da je problem nezagrijanost na takmičenjima, imate dva hica, ali svima je isto, pa ko se bolje snađe. Recimo na nekim mitinzima imate i do 10 bacanja i sigurno ste bolje zagrijani. Opet, alibija nema, svima je identično".

Kolašinac uz malo sreće može do medalje

Jedan od rivala na Olimpijadi Hamze Aliće biće i reprezentativac Srbije Asmir Kolašinac. "Mislim da bi mogao da osvoji medalju, ako bi bacio približno do ličnog rekorda. Međutim, ne znam kako je trenirao i koliko je spreman, ali vjerujem da može iznenaditi i uz malo sreće popeti se na pobjedničko postolje", rekao je Alić.

Bacači kugle u olimpijskom timu BiH su najbrojniji jer su pored Alića u ekipi Mesud Pezer i Kemal Mešić.

"Rijetko se na trenizima nešto međusobno takmičimo, imam bolji skor od njih na takmičenjima, a oni su bolji od mene na treninzima. Mislim da ukupno gledano imaju po jednu ili dvije pobjede više od mene. Ali to naravno nisu neki parametri koji bi pokazali našu spremnost. Pezer i Mešić, naravno, takođe žele da upadnu u finale i imaju podjednake šanse. Po meni, ako jedan od nas trojice izbori plasman u finale to bi bio ogroman uspjeh za atletiku BiH. Veliku stvar smo već napravili jer samo SAD i Poljska imaju po tri učesnika na Igrama u ovoj disciplini. BiH je među tri zemlje u svijetu".

Prema njegovim riječima, nema bojazni zbog bezbjednosnih problema u Brazilu niti ima strah zbog sve učestalijih terorističkih napada u svijetu.

"Terorizam se sada, na žalost može desiti svugdje u svijetu, ali ne vjerujem da se tako nešto dogodi na Olimpijadi. I vojska i policija će sigurno bezbjedonosno pitanje podići na najviši nivo jer je riječ o najvažnijem sportskom događaju na planeti. Lično, ne plašim se i ne vjerujem da će nešto ružno da se dogodi u Riju".

Mnogo se govorilo u posljednje vrijeme i o "zika" virusu, ali i na tu moguću opasnost bh. atletičar samo "odmahuje rukom".

"Sve su to pomalo neugodne situacije, ali sumnjam da će biti nekih problema. Mi smo imali priliku da dobijemo vakcine, ali svi smo odbili jer navodno imaju posljedice. Rečeno nam je da komaraca u Brazilu u ovom periodu ima mnogo manje i ne bi trebalo da bude problema", zaključio je uz osmijeh najiskusniji olimpijac BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC