• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako je Partizan dobio ulicu u Meksiko Sitiju

Autor mondo.rs

Mnoge je zaintrigirala vest o tome da je po Partizanu nazvana ulica u Meksiko Sitiju, jednom od najvećih gradova sveta. Evo kako se to dogodilo i pogledajte fotografiju osvojenog trofeja na turniru u Meksiku.

 Evo kako je Partizan dobio ulicu u Meksiko Sitiju Izvor: MN Press/arhiva

Priča o tome da FK Partizan ima ulicu u Sijudad Mehiko (Meksiko Sitiju) pobudila je veliko interesovanje čitalaca MONDA.

O tome smo pisali u sredu popodne, a evo kako je uopšte došlo do toga.

Partizan je šezdestih godina prošlog veka išao na turneje po Centralnoj i Južnoj Americi. Dva puta je bio učesnik međunarodnog turnira u Sijudad Meksiku, najpre 1964. a potom i 1970. godine, kada ga je i osvojio.

Na turniru 1970. godine, osim Partizana igrali su Spartak iz Trnave (šampion tadašnje Čehoslovačke), reprezentacija Meksika, Gvadalahara i brazilski Botafogo.

Crno-beli su odigrali nerešeno sa Spartakom (1:1) i reprezentacijom Meksika (1:1), da bi pobedili šampiona Meksika Gvadalaharu 2:1. U poslednjem kolu, crno-beli su golom Ilije Katića u 70. minutu, na stadionu "Acteka", pred čak 90.000 gledalaca(!), pobedili Botafogo i osvojili trofej.

Zanimljivost iz tog perioda, o čemu je pisala "Politika" (iz teksta sa sajta Crno-bela nostalgija) jeste da je na meču Partizan - Spartak, srpski i jugoslovenski predstavnik igrao u zelenim dresovima. Naime, oba tima izašla su na teren u belim dresovima i gaćicama, i da bi igra mogla početi, Partizan je pozajmio zelene dresove od lokalnog kluba. Zatim je "tehniko" kluba Boba Mihajlović bolničkim kolima, brzinom od 180 kilometara na čas otišao u hotel po dresove Partizana i u drugom poluvremenu Partizan je igrao u crno-belim dresovima.

I još jedna zanimljivost sa utakmice protiv Gvadalahare. Meksički šampion je vodio 1:0, da bi Partizan preokrenuo golovima Bjekovića i Vukotića. A potom su isključena čak dvojica igrača Partizana (Mihajlović i Đorđić). Punih 37 minuta Partizan je igrao sa dva igrača manje, ali je uspeo da pobedi. Čak se i publika, domaća, okrenula da navija za crno-bele!

Ulsedio je meč protiv Botafoga. Partizan ni ovu utakmicu nije završio kompletan! Mihajlović je bio isključen u 55. minutu,ali je i sa desetoricom Partizan dao gol - Katić u 70. minutu. Zbog grube igre brazilske ekipe, meksička publika bila je opet na strani Partizana, a sudija je u finišu meča isključio dvojicu igrača Botafoga.

Izvor: MONDO



Partizan je protiv Botafoga igrao u sastavu: Ivan Ćurković - Miloš Radaković, Blagoje Paunović, Ljubomir Mihajlović, Milan Damjanović - Borivoje Đorđević, Idriz Hošić (Svemir Đorđić 24') - Mane Bajić, Slobodan Petrović, Momčilo Vukotić (Ilija Katić 56'), Nenad Bjeković.

(Ceo tim Partizana na tom turniru: Ivan Ćurković, Dragan Papović, Kiril Simonovski, Ristić, Nikola Budišić, Blagoje Paunović, Idriz Hošić, Slavko Drljača, Nenad Bjeković, Ljubomir Mihajlović, Milan Damjanović, Boba Mihajlović, Miloš Radaković, Bora Đorđević, Nebojša Ličanin, Svemir Đorđić, Đuro Marić, Ilija Katić, Slobodan Petrović, Mane Bajić i Momčilo Vukotić).

Pretpostavlja se da je ovaj uspeh Partizana i opredelio da dobije ulicu u Meksiko Sitiju. I neki drugi osvajači ovog turnira takođe imaju svoje ulice u meksičkom gradu, poput urugvajskog Penjarola, Flamenga, Botafoga, Vaska de Game, Santosa...

Izvor: MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC