• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marina Abramović optužena za rasizam

Autor mondo.rs

Zbog komentara umetnice u novoj knjizi, javnost se pobunila!

Marina Abramović, svetski poznata umetnica srpskog porekla, naljutila je javnost komentarima u svojim memoarima, knjizi "Walk through walls".

Sporni komentari tiču se australijskih domorodaca, a evo šta je Marina o njima napisala.

"Oni izgledaju kao dinosaurusi. Zaista su čudni i drugačiji, i trebalo bi ih tretirati kao živo blago. Ali nije tako. Kada ih tek upoznate, morate da se potrudite. Za početak, zapadnjacima izgledaju užasno. Lica im ne liče ni na jedna lica na Zemlji. Imaju veliki torzo, što je samo jedna od loših posledica njihovog susreta sa zapadnom civilizacijom - ishrana bogata šećerom dovela je do toga da im se tela nadimaju, a noge im izgledaju kao štapići", napisala je ona.

Ovaj pasus podeljen je hiljadama puta na društvenim mrežama, uz haštag #TheRacistIsPresent, što je igra reči na račun performansa Abramovićeve 2010. u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koji se zvao "The artist is present" (Umetnica je prisutna).

Abramovićeva se oglasila na Facebooku, gde je objasnila da navodni rasistički pasus iz knjige datira od pre više decenija, i da ne odražava njeno mišljenje o australijskim starosedeocima.

"Imam najveće moguće poštovanje prema aboridžinskom narodu, kojem dugujem mnogo. Vreme provedeno u Australiji sa članovima plemena Pidžantdžatdžara i Pintupi bilo je transformišuće iskustvo za mene, duboko i neporecivo je moj život i umetnost učinilo bogatijim. Sporni pasusi preuzeti su ih ranog, neobrađenog nacrta moje knjige, odnosno iz mog dnevnika pisanog 1979. kada sam se prvi put susrela sa Aboridžinima. Ni na koji način te reči ne odražavaju moje razumevanje i ljubav prema Aboridžinima, koje sam u međuvremenu stekla uranjanjem u njihov svet, i koje i danas nosim u srcu", napisala je Abramovićeva.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop