• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još 2 dana: Zvezda veruje, veruju li zvezdaši?

Autor mondo.rs

U Ljutice Bogdana ističu da nije gotovo dok nije gotovo i podsećaju na slavne dane, ali za sada nema odgovora navijača - blagajne su prazne. Hoće li ste promeniti?

 Zvezda-Sasuolo-Blagajne-prazne-ulaznice-ne-idu-crveno-beli-veruju-u-cudo. Izvor: MONDO

Crvena zvezda je u svojoj istoriji, nošena frenetičnom podrškom s tribina, rušila evropske rivale i sa četiri gola razlike!

To nije tajna i ti mečevi prepričavaju se i danas.

Ali, razlika u odnosu na pre i sada je što sami navijači, sudeći prema interesovanju za ulaznice, ne veruju više u snagu kluba i ekipe, kao i magiju "Marakane", tako da očekivani juriš crveno-belih na sve ili ništa u četvrtak uveče neće biti praćen pred punim tribinama.

Ako ne dođe do velikog preokreta, svi su izgledi da će revanš utakmica plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope između Crvene zvezde i Sasuola biti odigrana u ne baš atmosferi sportskog "pakla". Teško je u ovom trenutku reći šta bi bio uzrok za moguće praznjikave tribine "Rajka Mitića", čini se manje rezultat od 3:0 iz prvog meča, koliko sam nastup, i pristup, trenera i ekipe...

Početak utakmice obeležila je koreografija delija ispraćena gromoglasnim pevanjem pesme "Pukni, zoro"
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Strateg Miodrag Božović, koji izjavama i porukama koje šalje tokom konferencija za medija i sam doprinosi otužnoj atmosferi u klubu i oko njega, za meč sa Sasuolom izgleda da neće moći da računa na Džona Ruiza, koji je povređen, kao i Srđana Plavšića, koji se još oporavlja od neugodne saobraćajne nesreće, doživljene po povratku iz Italije, zbog koje je sa Petrom Orlandićem i Markom Poletanovićem morao da bude primljen i u bolnicu.

Druga dvojica igrača su dobro, naročito Orlandić koji je za vikend, u pobedi nad Radnikom od 5:0 (bilo je samo 3.352 navijača) dao gol i na petom uzastopnom meču u kojem je dobio šansu. No, "Orlando" nije licenciran za Evropu.

Navijači će za 600 (sever), 800 (istok), 1.000 (zapad), 2.000 (loža) i 3.000 (vip loža) verovatno gledati izmenjen sastav u odnosu na onaj iz Ređo Emilije, ali je teško u ovom trenutku pretpostaviti kojih 11 će popularni "Grof" izvesti na teren. Ko go da izađe, moraće da se pazi strogoće španskog arbitra Davida Fernandeza Borbalana, koji se jednom već trudio da pokaže temperament u Beogradu tako da na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji selektor Slavoljub Muslin neće moći da računa ni na Aleksandra Kolarova, ni na Nemanju Matića.

Ako navijači, koji su se prvog dana po puštanju ulaznica u prodaju, u ponedeljak, samo u malim grupama okupljali ispred blagajne u Ljutice Bogdana, ne veruju u prolaz dalje – zaposleni u klubu veruju. U čudo. Jedno od najvećih od osnivanja kluba!

Na kraju, ako ništa više, igračima bi sigurno bilo drago da se, poput njih, i publika časno oprosti od Evrope za ovu sezonu. Tribine, za razliku od tima, ovog leta još nisu razočarale.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Na portalu crveno-belih objavljen je osvrt na neke od najsvetlijih epizoda u Zvezdinoj istoriji, a taj tekst prenosimo u celosti ovom prilikom...

Crvenu zvezdu će u četvrtak, 25. avgusta, čekati vrlo težak zadatak. Nakon ubedljivog poraza u Italiji (0:3), crveno-beli, ukoliko žele da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope, moraju da nadoknade minus od tri gola. Teška misija – ne i nemoguća, ako je suditi po pojedinim blistavim momentima naše istorije.

Daleke 1970. godine, Crvena zvezda je takmičenje u Kupu Šampiona započela teškim porazom u šesnaestini finala. Ujpešt Doža je na svom terenu pobedila Crvenu zvezdu rezultatom 2:0, ali revanš u Beogradu doneo je potpuno drugu sliku. Već u 7. minutu, Zoran Filipović je Zvezdi doneo vođstvo, da bi sredinom prvog poluvremena Dragan Džajić anulirao prednost Ujpešta iz prvog meča. Do kraja utakmice, u strelce su se upisali i Stevan Ostojić, odnosno još jednom Zoran Filipović, i Zvezda se pobedom od 4:0 plasirala u osminu finala. Te sezone, Džajina generacija je stigla čak do polufinala najjačeg evropskog takmičenja, kada je u dvomeču sa Panatinaikosom bila eliminisana.

Na proleće 1975. godine, u četvrtfinalu Kupa pobednika Kupova susreli su se Crvena zvezda i Real Madrid. Kraljevski klub je u prvom meču slavio pobedu od 2:0, i Zvezda je bez kapitala u vidu gola u gostima na svojoj Marakani morala da juri nimalo naivnu prednost Reala. Ipak, u nezaboravnom revanšu u kojem su epski duel vodili Dragan Džajić i Kamačo, crveno-beli su uspeli da nadoknade minus iz Madrida, i golovima upravo Džajića kao i Ognjena Petrovića uvedu dvomeč u penal seriju, nakon koje je Crvena zvezda zabeležila trijumf i plasirala se u polufinale Kupa pobednika Kupova.

Svakako najveći preokret u istoriji našeg kluba dogodio se u sezoni 1978/79. Iako je tek počelo takmičenje u Kupu Uefa, delovalo je da će Crvena zvezda biti eliminisana već u prvom kolu. Ekipa koju je na terenu predvodio Vladimir Petrović Pižon, poražena je u Nemačkoj od Dinama iz Berlina rezultatom 5:2. I pored toga, u revanšu se na beogradskoj Marakani okupilo 60.000 navijača. Zvezdina publika je verovala u preokret, a verovao je i tadašnji trener Branko Stanković kao i fudbaleri koji nisu izgubili veru ni nakon što su Nemci u Beogradu poveli 1:0 i tom prednošću otišli na odmor. Nastavak utakmice doneo je pravu crveno-belo rapsodiju. Najpre je Dušan Savić načeo Dinamo golom u 58. minutu, da bi potom dva gola postigao Zdravko Borovnica, i na taj način uveo utakmicu u veoma neizvesnu završnicu. Našem timu je bio potreban još jedan gol, i on je dočekan – u 90. minutu, kada je Lauk zatresao sopstvenu mrežu, želeći da interveniše ispred naših napadača. Crvena zvezda se na taj način plasirala u narednu rundu Kupa Uefa, a te sezone stigla je čak do finala ovog takmičenja!

Treba pomenuti i sezonu 1981/82, u kojoj je Crvena zvezda učestvovala u Kupu evropskih Šampiona i u kojoj je eliminisana od Anderlehta u četvrtfinalu. Prethodno, u osmini finala ovog takmičenja, crveno-beli su u gostima protiv Banjika poraženi rezultatom 3:1. Da Crvenu zvezdu nikada ne treba otpisivati, ponovo je pokazano u revanšu – naš tim je slavio ubedljivu pobedu od 3:0, i na taj način se plasirao u četvrtfinale gde je kasnije eliminisan od Anderlehta.

Crvenu zvezdu čeka jako težak posao, ali šampiona Srbije nikada ne treba unapred otpisati. Ako nas je istorija nečemu naučila, to je da u momke koji na grudima nose Zvezdin grb uvek treba verovati. Samo simbioza fudbalera i publike na tribinama može dovesti do zajedničkog cilja – pobede", piše na portalu crveno-belih.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC