• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaš novi telefon imaće DUAL kameru, i biće sjajan!

Autor mondo.rs

Zašto su dve poleđinske kamere budućnost smartfona, pročitajte!

Recimo to ovako, služeći se reklamom za brijač - dva (ili više) sečiva su bolja od jednog, zar ne?! Isto tako dve kamere su neosporno moćnije od jedne i to je ono što će obeležiti naredni period razvoja u smartfon industriji.

Odjednom, sledeći priču Huawei P9 ili LG G5 telefona svi proizvođači su prihvatili dve kamere sa zadnje strane, umesto jedne. Dobro, skoro svi… Već sad imamo Honor 8, mada je Honor i ranije imao telefone sa dve kamere nazad ili LeEco Cool 1, a trendu će se pridružiti i nezaobilazni iPhone 7 ili iPhone 6SE sa sufiksom Plus ili Pro.

I, zaista, dvostruka kamera nije samo trik kojim nas obmanjuje marketing bilo kojeg proizvođača, jer ako je Dual Camera sistem urađen i izveden kako treba fotke će izgledati i bolje i lepše. U sledećih par stavki opisaćemo vam prednosti dve zadnje kamere nad jednom.

Veći senzor i kvalitetnija optika

Dve kamere fizički imaju više prostora u uređaju od jedne, a to pozitivno može da se odrazi na fotkanje i snimanje u mraku, više podataka na nivou piksela, više svetla, više oštrine, kao i više detalja na samim slikama ili videu. Jednostavno rečeno, dve kamere sa zadnje strane znače i dva puta više prostora na kojem nastaju fotke što može biti samo plus za veću osetljivost na svetlo, bolji HDR i dinamički opseg fotki i videa.

Optičko zumiranje

Za razliku od softverskog zuma, koji zapravo samo softverski povećava sliku koju snimate, uz značajan gubitak detalja na slici i smanjenje kvalitet, optički zum omogućava "pravo" zumiranje bez gubitka kvaliteta i detalja slike. Optički zum će se u budućnosti lakše primeniti na uređajima sa dve kamere, uz istovremeno zadržavanje prihvatljivih (minimalnih) dimenzija i težine uređaja.

Refokusiranje i drugi zanimljivi trikovi

Sa dve kamere možete da snimite dve različite pozicije iste scene i kasnije odaberete koju poziciju ćete staviti kao primarnu - onu prednju ili zadnju uz istovremeno zamućenje one koju niste izabrali. Ovaj način refokusiranja je popularan kod korisnika, a to nije jedini trik s dve kamere. Tu su i različiti 3D efekti, koji se mogu postići samo sa Dual kamera sistemom.

Širi kadar

Dve kamere, kada se iskombinuju mogu da obuhvate više prostora i obezbede širi kadar, što je ponekad ključno za hvatanje detalja zbog kojeg ste uključili kameru.

Dubina kadra

Dual kamera sistem prevazilazi foto mogućnosti i može da se koristi za izračunavanje daljine od objekta fotkanja, za njegovo merenje ili skeniranja, pravljenje 3D modela prostora u kojem se korisnik nalazi i slično. Ovo je koncept na kojem se zasniva izuzetno zanimljiv Google Tango koncept, koji poznata kompanija razvija sa Lenovom. Dualni sistem kamera omogućiće realnije korišćenje virtuelne i proširene realnosti, napominje Wired magazin u onlajn izdanju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS