• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Fragmenti vremena" pred Banjalučanima

Autor SRNA

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras je otvorena izložba "Fragmenti vremena" Marije Dragojlović koja je realizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je na otvaranju da je izložba rezultat saradnje Beograda i Banjaluke, ustanova kulture Srbije i Srpske, te resornih ministarstava.

"Ta saradnja uvijek izrodi dobru izložbu na ovim prostorima, ali obezbjeđuje i našim umjetnicima i kućama kulture da se predstave u Beogradu i šire", naveo je Gavranović.

On je istakao da je ova izložba prilika da Banjalučani vide sjajna djela Marije Dragojlović.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da Muzej već godinama priželjkuje da predstavi rad Marije Dragojlović, koja je veliko ime i čiji je rad vezan za polje slikarstva, iako će Banjalučani na danas otvorenoj izložbi vidjeti njen inovativni postupak koji se odnosi na fotografiju.

Dragojlovićeva je pojasnila da izložba "Fragmenti vremena" ima pet cjelina - Porodične fotografije sa letovanja, Razglednice sa zalascima sunca, Nostalgija, Serenissima i Mramorno more lajt boks sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma.

"Za prve tri cjeline koristila sam stare porodične fotografije i razglednice sa letovanja, koje čine crno-bele reprodukcije na klasičnom foto papiru bojene olovkama u boji. Segment Serenissima nastao je u Veneciji gde sam fascinirana opštom atmosferom grada i starih venecijanskih fasada načinila ciklus fotografija koje sam posebnom tehnikom digitalne štampe na akvarel papiru bojila i dorađivala", navela je Dragojlovićeva.

Ona je dodala da fotografije obuhvataju vrijeme u rasponu od dvadesetih godina prošlog vijeka do ove godine.

Dragojlovićeva je rođena 1950. godine u Šapcu. Bila je dugogodišnji profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na kome je diplomirala 1975. i magistrirala slikarstvo 1977. godine. Imala je više samostalnih izložbi, a izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti savremene likovne i vizuelne umjetnosti od kojih su najvažnije: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1984, Nagrada za slikarstvo Memorijala Nadežde Petrović 1984, Nagrada iz Fonda Ivan Tabaković 2007, Politikina nagrada iz Fonda Vladislav Ribnikar 2010. i Nagrada za vizuelne umetnosti Sava Šumanović 2016. godine.

Djela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Kruševcu, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, kao i u privatnim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop