• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan: Partizan lavljeg srca!

Autor mondo.rs

Na današnji dan pre 25 godina Partizan i Seltik su u Glazgovu odigrali utakmicu o kojoj se i dan danas priča.

Bilo je to u vreme kada su naši klubovi značili nešto u Evropi.

Kada su se protivnici na žrebu hvatali za glave prilikom saznanja da će morati u Jugoslaviju. U Beograd, Zagreb, Split, Niš, Mostar, Rijeku...

Partizan je pobedom protiv Veleža u finalu posle više od tri decenije osvojio Kup Maršala Tita. Vraćanje prestižnog trofeja u Humsku za crno-bele značio je i debi u nekadašnjem Kupu kupova, UEFA takmičenju ustanovljenom 1960.

"Parni valjak" je već na startu takmičenja dobio izuzetno teškog protivnika i nije bio favorit. Ta uloga pripisana je nekadašnjem prvaku Evrope Seltiku. Perspektivan tim crno-belih ispred sebe je imao iskusnog škotskog predstavnika, a dodatni problem za četu Ivana Golca predstavljala je činjenica da Beograđani prvi meč zbog kazne ne mogu da igraju na stadionu JNA.

Odluka je pala da se zeleno-beli ugoste u Mostaru, na stadionu Veleža.

Po raskvašenom i teškom terenu crno-beli su pobedili 2:1. Goran Milojević i Vladan Đurđević bili su strelci za Partizan, dok je jedini gol za Ostrvljane postigao Majk Gelovej.

mostar
Izvor: YouTube


Ta utakmica je odigrana 12. septembra. Tačno 15 dana kasnije Partizan je gostovao na Seltik parku. Danas se navršavaju dve i po decenije od prohladne glazgovske večeri, kada je više od 50.000 navijača imalo priliku da na stadionu škotskog velikana gleda spektakularan duel, jedan od najinteresantnijih u istoriji UEFA takmičenja.

Završen je pobedom Seltika 5:4, ali je u drugo kolo otišao Partizan...

Sa jedne strane bio je super raspoloženi poljski reprezentativac Darijuš "Džeki" Đekanovski, koji je Beograđanima ubacio četiri komada, a sa druge raspoložen i raspucan "valjak". U prvom poluvremenu viđena su samo dva pogotka, od devet koliko ih je postignuto te večeri.

Budimir Vujačić je doveo Partizan u vođstvo na samom početku, da bi sredinom prvog dela izjednačio Đekanovski.


A, onda je počeo šou...

Golovi su se ređali kao na traci. Nije se ni krenulo sa centra u drugom poluvremenu, a razgoropađeni Poljak je ponovo pogodio, za produžetak. Još jedan defanzivac Partizana uspeva da se dokopa liste strelaca. Aleksandar Đorđević samo tri minuta posle prvog vođstva Seltika uspešno završava kontru i poravnava rezultat.

Poljak je spremio novo iznenađenje za Gorana Pandurovića, ali Đurovski opet uzvraća.

Slavlje navijača Partizana još se nije stišalo kada je Endi Voker doneo novu radost zeleno-belima - 4:3. Usledio je period od "čak" 15 minuta bez golova, a onda je Đekanovski izazvao lavinu oduševljenja kod domaćih pristalica. Seltik je imao rezultat za drugo kolo - 5:3. Partizan je bio na kolenima...

"A, sada su za Partizan i sekunde važne... Nabačena lopta prema Spasiću. On je prihvata na poziciji levog krila. Poslednja šansa za Partizan... Nabačena lopta. Milko Đurovski je vraća u sredinu... šansa, šansa. GOL! GOL! GOL! Šćepović! Bravo Partizan lavljeg srca", bile su reči legendarnog radio reportera Jordana Ivanovića kojima je ispratio akciju Partizana za konačnih 5:4.

revanš
Izvor: YouTube



PARTIZAN: Pandurović - Stanojković, Spasić - Milanič, Petrić, Vujačić - Đorđević, Milojević, Šćepović, Đurovski i Bogdanović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC