• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češki Lester - "Zlinčester"!

Autor mondo.rs

Priča o ekipi čiji uspeh podseća na istorijsku sezonu šampiona Premijer lige.


Češki fudbalski klub Zlin počeo je da privlači poređenja sa engleskim šampionom Lesterom posle samo devet kola u prvenstvu, a čak je i dobio nadimak "Zlinčester" zato što je izbio u vrh tabele.

Zlin je u konkurenciji Slavije, Sparte, Viktorije i Mlade Boleslav posle devet kola treći na tabeli, sa 21 bodom, jednim manje od Viktorije Plzenj i Mlade Boleslav. Ovaj tim igra na stadionu kapaciteta oko 6.500 mesta i trenutno je jedina neporažena ekipa u prvenstvu.

"Lepo je to poređenje. Drago mi je zbog toga. Lester je primer koji treba da sledi svaki mali klub kao što je naš", rekao je trener Zlina Bohumil Panik.

Lester je prošle sezone iznenadio ceo fudbalski svet kada je dobro počeo sezonu, ali onda i ostao pri vrhu i na kraju osvojio svoju prvu titulu.

Zlin je grad od 75.000 stanovnika, u kome je Tomas Bata osnovao firmu koja će posle poslati globalni gigant u proizvodnji cipela. Fudbalski klub osnovan je 1919, a u najvišem rangu takmičenja debitovao je 1938. godine i nosi nadimak "obućari". Tim nikada nije osvojio titulu, a prošle sezone je za tri boda izbegao eliminaciju.

"Proletos smo dotakli dno kada smo imali seriju bez pobeda. Igrači to dobro pamte i ne žele da ponovo prolaze kroz isto. Mislim da je ekipa naučila lekciju", rekao je Panik.

...
Izvor: YouTube



Zlin trenutno ima pet bodova više od Sparte, najtrofejnijeg češkog kluba. Budžet je procenjen na nešto manje od dva miliona evra, a klub nikada nije osvajao nijedan veći trofej.

Ekipa je pod imenom Gotvaldov 1970. prvi i jedini put igrala u Evropi i eliminisana je u prvom kolu Kupa pobednika kupova od PSV Ajndhovena.

Uprkos svemu tome, "obućari" su ove sezone pobedili aktuelnog šampiona Viktoriju Plzenj 2:0, dok su sa Spartom igrali 1:1. Do sada imaju šest pobeda i tri remija.

Još jedna sličnost sa Lesterom je što manje poznati igrači igraju organiuovanu odbranu i brze kontranapade, kažnjavajući greške odbrane. Ekipa je, međutim, pokazala i da je spremna da se prilagodi, kao kada je Jablonec došao i igrao na kontrapade. Zlin je na poluvremenu gubio 2:0, ali je u finišu postigao dva gola i osvojio bod.

"Kako je utakmica tekla, ovaj rezultat možemo računati u pobede jer je utakmica uspela da izbegne poraz", rekao je Panik.

Šef stručnog štaba Zlina poštuje neke trenerske velikane kao što su Đovani Trapatoni i Karel Brikner, koji je u svetu postao poznat po svom brzom i tečnom napadačkom fudbalu. Panik je sličnu taktiku preneo na svoj tim.

Jedno od njegovih glavnih oružja je srpski internacionalac Vukadin Vukadinović, ofanzivni vezni igrač i jedan od najbržih fudbalera u Ćeškoj. On sada stalno stvara šanse posle zaleta po desnom boku.

Vukadinovićev prethodni klub Slavija Prag nije uspela da iskoristi njegovu brzinu.

Lester je prošle sezone timski osvojio titulu, a Zlin trenutno ostvaruje rezultate timskom igrom.

"Lesterova priča me podseća na bajku. Ja volim bajke", rekao je Panik.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC