• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudolf van Ven za MONDO: Manje mesa, više povrća!

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Poznati holandski kuvar i tv voditelj Rudolf van Ven boravio je u Sarajevu prije nekoliko dana, te je tom prilikom građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine otkrio nekoliko malih tajni iz njegove kuhinje.

 Intervju: Rudolph van Veen Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

U razgovoru za portal MONDO Rudolf je istakao kako mu je dugo bila želja da posjeti Sarajevo i da proba lokalnu kuhinju.

“Čim smo stigli odmah su me odveli na večeru gdje je bio veliki izbor hrane. Ono što mi se najviše svidjelo bio je japrak. Odlično spremljeno jelo u autentičnim posudama. Ovakvu vrstu hrane ne možeš naći u Holandiji. Mislim da Balkanci i Holanđani imaju sličan ukus, ali ovdje je moguće naći više tradicionalne hrane, što je zaista fantastično”, rekao nam je Rudolf.

Zanimalo nas je da li u Sarajevu pojeo nešto što mu se nije svidjelo, a on je odgovorio:

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

“Zaista ne mogu da nađem ništa što mi se ne sviđa u bosanskoj kuhinji. Ako baš insistirate da kažem nešto što mi je ostalo upečatljivo jeste da u bosanskoj hrani ima mnogo mesa. To jeste izuzetno ukusno, ali tada postoji opasnost da toga jedete previše i mislim da to nije najbolje rješenje ako želite da ostanete zdravi. Kvaliteta je odlična, ukus je fantastičan, ali možda malo manje mesa, manje porcije i dodati malo više povrća kako hrana ne bi bila “teška” za stomak. To je zaista problem, jer želite da jedete još više, jer je ukus fenomenalan”, iskren je bio Rudolf.

Kazao nam je kako nema neko posebno jelo koje voli, te da treba biti raznolik u pripremi hrane.

“Ja lično volim da kuvam “lakše” obroke, a neka “teža” jela za vikende i kad imam goste. Kada ljudi dođu meni u goste nikada ne dođu samo na kafu. Jednostavno im ne dozvoljavam to. Moraju ostati i na večeri”, kazao nam je ovaj kulinarski majstor.

Pitali smo ga kakav bi savjet dao ljudima u BiH, a on je odgovorio: “Radnim danima ne želite da imate “teška” jela. Nakon napornog dana ili ako se bavite sportom, ne želite da kasno jedete takvo jelo. Preporučio bih i kvalitetan doručak, jer smatram da je doručak, takođe izuzetno bitan.”

Zanimalo nas je i to koje mu je jelo bilo najteže skuvati.

“U principu nije stvar koliko je teško skuvati nešto, čak i ako niste kuvali po tom receptu. Bitno je shvatiti kakav je to recept i jednostavno pokušati napraviti najbolje što možete. Pokušavam se natjerati da napravim ono što ljudi od mene traže, jer kao kuvar želite da udovoljite drugima. Uvijek se pitam da li sam dobro napravio i da li su ljudi zaista zadovoljni s tim. To je ono što me drži”, kazao nam je Rudolf.

Slavni kuvar #rudolphvanveen danas je boravio u #Sarajevo #mondokuhinja

A photo posted by Mondo BiH (@mondo_bih) on

Ovaj Holanđanin je još kao dijete znao čime će se baviti kada odraste, te nam je otkrio kako i zašto se odlučio baš za kuhanje. Kako kaže, presudila je magija majčine kuhinje.

“To je u mom slučaju bila jednostavnost koju je imalo kuvanje moje majke kada je radila kanapee za kućne zabave. Ljudi su bili zapanjeni ukusima njene hrane, a ja kao dijete sam gledao reakcije tih ljudi i pomislio: VAU, šta je moja mama napravila! Za mene je to bila magija. Onda sam zamolio roditelje da me upišu u školu kuvanja i već kao dijete sam želio da obične sastojke pretvorim u nešto specijalno”, kazao je Rudolf za MONDO.

Rudolf van Ven je u karijeri dobio veliki broj nagrada, te imao priliku da priprema hranu za brojne poznate ličnosti. Skromnost je vrlina, kako i sam kaže, te stoga nije želio da otkrije ko je najveća zvijezda za koju je kuvao, ali je stidljivo priznao da je imao priliku da kuva večeru na dodjeli Oskara.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Da je i sam zvijezda vidjelo se u Sarajevu gdje ga je dočekalo više od dvije hiljade ljudi. Iako je čuo da su njegove emisije gledane u BiH, bio je iznenađen velikom odzivu publike.

Rekao nam je i to da će sa sobom definitivno ponijeti nešto iz BiH.

“Inspiriše me hrana iz drugih zemalja. Definitivno ću neke ideje i recepte ponijeti kući i probati eksperimentisati. Možda ne kompletno jelo, ali ću sigurno iskoristiti neke ideje i neke stvari koje sam probao ovdje, a koji će u budućnosti uticati na moj kuvarski stil”, kazao je Rudolf.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop