• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Travniku otkrivena skulptura Ive Andrića

Autor Anadolija

Večeras je u rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku svečano otkrivena skulptura „Ivo Andrić“, kipara Edina Šćuka iz Jablanice, koji radi i živi u Ljubljani.

Skulpturu u kamenu zajedno su otkrili Edin Šćuk i Avdo Maglić, dugogodišnji prijatelj nobelovca Andrića.

Prije svečanog čina otkrivanja skulpture, u okviru manifestacije "Andrićevi Dani kulture" izveden je književno-glazbeni performans dječijeg radio-studija iz Travnika.

Govoreći o suradnji Edina Šćuka, inače inženjera geodezije i Zavičajnog muzeja Travnik, direktorica Fatima Maslić je izjavila kako se radi o umjetniku koji želi da daruje svoju kreaciju drugima.

"To se dogodilo u proljeće ove godine kada se Edin pojavio sa visokim reljefom Andrića u kamenu i poklonio ga muzeju u Travniku. Naravno, prije nekoliko godina on je svraćao ovdje i iskazao želju da uradi tu skulpturu. Mi smo se oduševili kad smo je vidjeli, jer Travnik i nema nekakvu tradiciju skulpture, što ne znači da nema tradiciju klesarstva", rekla je Maslić.

Šćuk, koji u Sloveniji godišnje ima po jednu izložbu, kazao je kako je ovaj put želio da pokloni nešto svojoj domovini.

"BiH se ima ponositi sa mnogo toga, bilo da je riječ o srednjovjekovnim stećcima, prirodnim ili kulturnim znamentostima, pa i svojim nobelovcima. Sada, kada sam predao svoje djelu sudu javnosti, lijepo se osjećam. Prve reakcije večerašnjih posjetitelja su vrlo pozitivne, a i pohvale stižu sa svih strana. Lik našeg nobelovca Andrića crpio sam iz velikog broja fotografija, iz časopisa, sa interneta i zadovoljan sam urađenim poslom", izjavio je Šćuk.

Avdo Maglić rekao je kako ga raduje otkrivanje skulpture "Ivo Andrić", dodavši kako zbog nobelovca Andrića mnogi građani bivše Jugoslavije rado dolaze u Travnik i posjećuju njegovu rodnu kuću.

Dvije Andrićeve spomen-biste, jedna u bronzi, rad akademskog kipara Zdenka Grgića iz Sarajeva, i druga Marka Gide iz Travnika, rađena u kamenu, nalaze se u crkvenim dvorištima župe Ovčarevo i Crkve sv. Ivana u Travniku.

U narednih mjesec dana u sklopu "Andrićevih dana kulture" bit će upriličeno više izložbi, kazališnih predstava, promocija i književnih večeri.

Književnik Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. u Travniku, a umro je 25. marta 1975. u Beogradu. Za roman "Na Drini ćuprija" nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost 1961. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop