• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rade Šerbedžija: Emotivno pismo podrške

Autor mondo.rs

Novi Sad je u "borbi" da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine, a istaknuti glumac je jedan od mnogih koji im je pružio podršku.

  Uoči ceremonije proglašenja Evropske prestonice kulture, koja će biti održana danas u 18 časova u Briselu, kao i nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov i mnogi drugi, jedan od najcenjenijih umetnika u ovom delu Evrope, Rade Šerbedžija, poslao je pismo podrške kandidaturi Novog Sada za ovu evropsku titulu:

"Čini mi se da gotovo ne postoji idealniji grad da bude prestonica evropske kulture od Novoga Sada... Već po svome geografskom položaju, istorijskoj ulozi, miješanom stanovništvu i nekoj posebnoj energiji koju posjeduju gradovi u kojima su se različitosti jezika, mentaliteta i religija stoljećima isprepletale i nadopunjavale, Novi Sad je mjesto u kome je internacionalizam ljudskosti našao pravo tlo...

Ovdje su se stoljećima njegovale kulture Srba i Hrvata i Mađara i Austrijanaca i Slovaka i Rumunja i Jevreja i Roma, a u zadnjih stotinjak godina i Crnogoraca i Hercegovaca i Ličana, pa čak i još nekih preostalih Folkdojčera... Novi Sad je sinonim za pjesmu, te su bunjevačke tambure, srpske harmonike i mađarske violine u zadnjih 200 godina kreirale tu tako posebnu starogradsku muziku... Novi Sad ima i jednog od najvećih jugoslovenskih trubadura, Đorđa Balaševića, koji, svojom svevremenskom poezijom, već skoro 50 godina spaja sve narode i narodnosti, kulture i religije od Triglava do Đevđelije... Novi Sad je bio i kolijevka suvremenog Jugoslavenskog teatra, čije su Sterijine Pozorišne Igre bile najsvjetlija pozornica Južnih Slovena.

Novi Sad je već godinama poznat po svome slavnome Exit-u, koji je organiziran od grupe mladih novosadskih studenata, a koji je svojim značajem postao i jedan od najživljih centara i muzičkih festivala u Evropi... Novi Sad ima i posebnu publiku koja je upravo zbog svoje multietičnosti i multikulturalnosti odnjegovana kao jedna od najgostoljubljivijih publika koja ima podjednako razumijevanja i za klasičnu i za konceptualnu muziku... I za klasično i avangardno pozorište... U jednu riječ, Novi Sad je idealno mijesto da postane Evropskom Pozornicom kulture za 2021. godinu... I da ne budem političan, ali ipak da i to kažem: Nakon Rijeke, koja je s pravom izabrana da bude domaćin evropskim umjetnicima 2020. godine, lijepo je i pravedno da to postane i Novi Sad 2021. Tako će svijetla evropske zajednice pomoći da se otjeraju i raziđu mrakovi, koji su ove naše prostore, početkom 90-ih godina, pa sve do današnjih dana, zavijali u tamu...", napisao je Šerbedžija.

Danas u 18 časova biće poznato da li će se želje Radeta Šerbedžije, ali i mnogobrojnih Novosađana, ostvariti. Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva, a uz pomoć projekta Novi Sad 2021, ovaj grad se našao u samom finalu proglašenja za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

Radeta Šerbedžiju Novosađani će imati prilike da čuju na koncertu koji će u decembru održati u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop