• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Da sam pogodio penal, možda rata u YU ne bi bilo"

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Faruk Hadžibegić, član sjajne jugoslovenske fudbalske reprezentacije, koja je ispala na penale od Argentine na Svjetskom prvenstvu u Italiji, prisjetio se te "fudbalske lutrije". O druženju sa Radovanom Karadžićem.

 "Da sam pogodio penal, možda rata u YU ne bi bilo" Izvor: MN Press/arhiva

Mnogo toga dogodilo se na prostoru bivše Jugoslavije od čuvene utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, koju je reprezentacija bivše države izgubila od Argentine na penale.

Bila je to penal-serija koja se pamti, u kojoj su mnogi majstori fudbala promašivali. Uključujući Dijega Maradonu, kome je Tomislav Ivković uhvatio "živu loptu". Za Jugoslaviju su promašili Dragan Stojković (pogodio prečku u prvoj seriji), Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić.

Upravo se ovaj posljednji navedeni - Hadžibegić - u izjavi za francuski "20minutes" prisjetio te utakmice.

"Da sam dao gol, uvjeren sam da bismo prošli u polufinale", kaže Hadžibegić, koji je promašio peti jedanaesterac, a da ga je dao rezultat bi bio 3:3 i otišlo bi se u šestu seriju.

"I ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo šta se danas događa u svijetu, očito je da se ništa nije naučilo iz istorije i da se nije naučila lekcija iz bivše Jugoslavije. To je dokaz da političari žele rat, a ne narod", rekao je trener Valensijena.

Prije rata, Hadžibegić je igrao za FK Sarajevo u kojem je psiholog bio vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Kaže da su se družili, a sada ga mrzi.

"On je prije rata bio psiholog u FK Sarajevo, gdje sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri sa njim. Bio je dobar momak, sa kojim smo o svemu razgovarali. Nikad nismo mogli ni da zamislimo šta će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu da mu oprostim sve one koji su ubijeni".

Faruk Hadžibegić
Izvor: MN Press/arhiva



PENALI JUGOSLAVIJA - ARGENTINA

Jugoslavija - Argentina
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC