• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture!

Autor mondo.rs

Novi Sad proglašen je za evropsku prestonicu kulture 2021. godine! Gradonačelnik Novog Sada: "Svakom Novosađaninu puno je srce!". Čestitke premijera iz Niša: Vest za slavlje.

 Novi Sad proglašen za evropsku prestonicu kulture! Izvor: MONDO portal
Izvor: MONDO portal

Novi Sad večeras je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

Novosadski tim je svojim projektom za sobom ostavio tim iz
Herceg Novog, sa kojim se nadmetao do samog finala, a uz Novi Sad, prestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke koji će biti proglašen u
novembru.

U završnoj fazi, danas je održana i "odbrana" kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

VUČIĆ: VEST ZA SLAVLJE

Premijer Aleksandar Vučić čestitao je večeras Novom Sadu izbor za prestonicu kulture 2021. godine i poručio da je to vest za slavlje. Vučić je to rekao u Nišu, nakon sastanka sa načelnicima pet okruga sa juga Srbije, gradonačelnicima i predsednicima opština tih okruga. "Pobedili smo konkurenciju i to je velika stvar za našu zemlju", naglasio je premijer za RTS. On je čestitao gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeliću, ali i Maji Gojković, koja je, kako je podsetio, počela taj proces, kao i svim Novosađanima.


"Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dodao je da ovo porznanje potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju.

"Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji Novi Sad 2021, svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju", rekao je Vučević.

Nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov... koji su poslali pisma podrške kandidaturi Novog Sada, odlučeno je da je upravo ovaj grad odneo titulu.

Nakon što je prošle godine proces kandidature gotovo zaustavljen, kandidatura Novog Sada poverena je EXIT fondaciji, odnosno Nemanji Milenkoviću, predsedniku njenog Upravnog odbora: "Titula Evropske prestonice kulture ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada, potpuno transformišući grad ne samo u kulturnom aspektu, već i u društveno-ekonomskom smislu. Gradovi – pobednici u prošlosti su na svaki evro uložen u kulturu imali višestruki povraćaj novca, koji je iznosio i do osmostruko uvećan priliv novca u odnosu na uloženo"

"Programski koncept projekta Novi Sad 2021 sastoji se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom Za nove mostove. Osvajanjem prestižne titule za Evropsku prestonicu kulture izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope", dodao je Milenković.

Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada, koji je u svetskim okvirima već postao poznat zahvaljujući EXIT festivalu, a čija bogata kulturna ponuda je na taj način dospela u pažnju svetske kulturne javnosti i turističke industrije.

Grad Novi Sad će kroz projekat Novi Sad 2021 razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na: osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop