• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetika: Suspendovane sankcije, ali privremeno

Autor SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Ministarski savjet Energetske zajednice suspendovao danas u Sarajevu sankcije prema BiH koje su uvedene na posljednjem Ministarskom savjetu u Albaniji.


Šarović je na konferenciji za novinare pojasnio da je ovo rezultat jučerašnjeg sporazuma koji je potisan u Sarajevu, a kojim će biti spriječeno kršenje Ugovora o energetskoj zajednici, te je zahvalio entitetskim ministrima na predanom radu koji je rezultirao sporazumom.

On je ocijenio da je BiH uspješno predsjedavala Energetskom zajednicom, što je i danas potvrđeno, navodeći da je za donošenje entitetske regulative u oblasti gasa dat rok od devet mjeseci, a na nivou BiH šest mjeseci.

Generalni direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da su sankcije suspednovane privremeno, odnosno do kraja marta naredne godine.

"One će biti produžene ukoliko BiH do tada ne usvoji energetski zakon na nivou države", rekao je Kopač i dodao da je Ministarski savjet Energetske zajednice usvojio danas čak pet novih direktiva u oblasti životne sredine.

Prema njegovim riječima, entitetski zakoni u oblasti energetike trebalo bi da budu doneseni do kraja juna.

Generalni direktor za energetiku u Evropskoj komisiji Dominik Ristorio istakao je da bliža saradnja među zemljama regiona čini poveznicu između regiona i EU na tržištu gasa.

"Danas smo napravili nove korake u energetskoj zajednici, te usvojili listu projekata Energetske zajednice od uzajamnog interesa", kaže Ristorio.

On je naglasio da se regionalno tržište gasa otvara za BiH, te da ista vizija u energetici među zemljama motiviše spremnost investitora da ulažu u energetski sektor.

U Sarajevu je završen 14. Ministarski savjet Energetske zajednice na kojem je potpisan Protokol o pristupanju Gruzije Sporazumu o Energetskoj zajednici.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE