• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova era bh. rukometa (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U naredne četiri godine sve rukometne selekcije BiH oblačiće danski proizvođač sportske opreme "H2O", a sklopljena saradnja u vezi je sa projektom IHF-a "Goalcha ulični rukomet" i sa akademijom KIF Koldinga.

Događaj pod nazivom "Nova era bh. rukometa" poslužio je kako bi Rukometni savez BiH predstavio sportsku opremu danskog proizvođača "H2O" u kojoj će naredne četiri godine igrati sve rukometne selekcije BiH.

Iz bh. kuće rukometa istakli su da se nadaju da je promocija, ne samo nove opreme, nego i novih projekata i koncepta rada svih reprezentativnih selekcija, biti početak dizanja ovog sporta u BiH na viši nivo u svim segmentima, od organizacionog do sportskog.

"Pokušavamo da promijenimo način rada kada su u pitanju rukometne selekcije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Taj proces trajaće niz godina i nadamo se da će dati pozitivne rezultate u cjelini. Vrhunska oprema koju nema svako u Evropi privilegiju da je ima je samo početak ove priče. Nažalost, podrška države i dalje nije adekvatna i sumnjamo da će se nešto promijeniti. Ako nas pitate kako ćemo obezbijediti uslove našim selekcijama, onda ću vam reći da jednostavno to moramo učiniti. Nećemo tražiti nikakve alibije, nego ćemo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo sredstva za naše rukometne selekcije. Možda se okrenemo stranim sponzorima, kao što su ovi s kojima smo danas potpisali saradnju. Nažalost, ova zemlja nas tjera da se okrećemo sponzorima iz vana da bi postojali", kazao je Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

"H2O" neće snabdijevati bh. rukometne selekcije samo dresovima, šorcevima i ostalom sportskom opremom, nego i odjećom za slobodno vrijeme i svečane trenutke.

"Bilala Šumana poznajemo iz vremena kada je igrao u Danskoj i pojavila se lijepa prilika da sarađujemo sa Rukometnim savezom BiH. Sarađujemo samo sa odabranim klijentima, a što se kvaliteta tiče ciljamo na najviše standarde. Našli smo zajednički jezik, jer savez želi da ide naprijed uz našu opremu, a s naše strane smo zadovoljni jer će naše proizvode rukometni tim BiH promovisati širom svijeta. Ovo bih nazvao jednim putovanjem na kojem 'H2O' želi da prati bh. reprezentacije. Inspiracija za dizajn došla je sama od sebe i predstavlja borbenost igrača za nešto više, a to je BiH", rekao je između ostalo Mikel Kristensen, vlasnik kompanije "H2O".

Ugovorom je predviđeno da "H2O" snabdijeva svom neophodnom opremom, izuzev patika, sve rukometne selekcije BiH. S obzirom na izgled novih dresova u kojima će igrati bh. reprezentacija može se reći da će rukometni "zmajevi" simbolično postati "ratnici". Domaći dresovi će biti sa osnovnom žutom, a gostujući sa dominantno plavom bojom, a obje varijante imaju maskirni dizajn.

Sa Lase Boesenom, vođom projekta Svjetske rukometne federacije pod nazivom "Goalcha ulični rukomet" i sportskog direktora KIF Koldinga potpisan je ugovor o saradnji.

"Trenutno projekat 'Goalcha' provodimo u Poljskoj. Ovdje sam jer vjerujemo u potencijal ove zemlje, vjerujemo da ovdje ima mnogo talenta i da se isplati da investiramo svoje vrijeme u rukometnu edukaciju nekih od njih. Nadamo se da je ovo prvi korak ka gradnji naše zajedničke istorije", kazao je Boesen.

Selektor Šuman prezadovoljan je dogovorenom saradnjom.

SIDELINE

Potpisan je i ugovor između RS BiH i firme "Sideline", koja se bavi sportskim softwerom, koji omogućava trenerima stručnu i detaljnu analizu rukometne igre, ali i ostalih sportova. Ovaj program će imati mogućnost da koriste svi treneri uposleni u RS BiH.

"Imamo kampanju koju smo nazvali 'Nova era bh. rukometa', što ne znači da se i ranije nije igrao. On ovdje postoji već 70 godina, imali smo prvaka Evrope i bivše Jugoslavije. No, želimo ovom kampanjom i novim načinom rada da pomjerimo stvari na jedan viši nivo. Naš cilj je da BiH bude učesnica svih velikih takmičenja u svim starosnim kategorijama. Zamišljeno je da jednim analitičkim alatom uvežemo sve selekcije i stvorimo bazu podataka koja će da raste iz godine u godinu. Želimo da sve naše selekcije igraju kao naša seniorska reprezentacija. Od 'A' reprezentacije želimo napraviti lokomotivu koja će povući sve ostale selekcije. Igramo u Španiji, a zatim ključnu sa Austrijom. To je, po meni, ulaznica za Evropsko prvenstvo. Nadam se da možemo ostvariti pravi rezultat protiv Austrijanaca uz podršku naših navijača", kazao je Šuman i dodao:

"Da bi sve ovo realizovali potrebna nam je pomoć koju tražimo na svim mogućim adresama, i ovdje i u inostranstvu. Iskoristio sam svoje kontakte u Danskoj i sada imamo situaciju da sarađujemo sa dvije njihove organizacije. Činimo sve kako bi stvorili dobre uslove da možemo prema igračima imati visoke zahtjeve."

U RS BiH se nadaju da će projekat "Goalcha ulični rukomet" ući u veliki broj škola u BiH. Savez će preko ovog projekta obezbijediti sve neophodne rekvizite za njegovu realizaciju, ali su naglasili da im je za to potrebna pomoć nadležnih organa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC