• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spartak - Zvezda: Ovako je nekada bilo...

Autor mondo.rs

Subotičani se uoči duela sa crveno-belima podsetili Koste Tomaševića, Vilima Harangoza, Bate Ognjanova, Joška Takača...

Kosta Tomašević
Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Spartaka i Crvene zvezde sastaće se u subotu u 15 časova na Gradskom stadionu u Subotici.

U okviru najave te utakmice 13. kola Superlige, Spartak je na svojoj Facebook stranici objavio zanimljiv tekst koji podseća na neke ranije duele i igrače ova dva kluba.

Prenosimo ga uz manje redakcijsko redigovanje.

"Kosta Tomašević će ostati upamćen kao igrač koji je srušio Spartak sa tri gola u prvom meču Spartaka i Crvene zvezde, odigranog 25. avgusta 1946. godine. Počasni gol za 'Plave golubove' postigao je Vilim Harangozo, koji će kasnije da se 'prebaci' na stoni tenis, a 1954. u Londonu će osvojiti prvo znamenje za tadašnju Jugoslaviju, zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Do dolaska u Spartak 1954, Kosta Tomašević je važio za najboljeg gol-igrača beogradskih crveno-belih. Po dolasku u Spartak na zalasku karijere, Kosta Tomašević će sa Batom Ognjanovim (koji se vratio u Spartak takođe iz Zvezde), Branisavljevićem i legendarnim Takačem činiti napad kakav su mnogi timovi Evrope mogli da sanjaju.

Na golu je bio Miloš Glončak, bekovska linija Ćopić – Peić, halfovi Jakovetić – Kopilović – Čikoš... Sve u svemu - jedna od najjačih postava Spartaka koja je te sezone (1954/55) zauzela šesto mesto na kraju šampionata.

Sredinom Novembra 1954. godine, Kosta 'Strašni' je u meču sa splitskim Hajdukom postigao tri gola čuvenom Vladimiru Beari i uz jedan gol Bate Ognjanova srušio Hajduk 4:3. Čak 10.000 Subotičana je pratilo ovaj vanserijski meč, a pri rezultau 3:3 Bata Ognjanov je postigao pobedonosni gol 'kroz iglene uši' Beari i to u poslednjim sekundama meča za veliku pobedu Spartaka.

Malo pre ove velike pobede nad Hajdukom, 13. oktobra, Spartak je vođen Joškom Takačem (koji je takođe iz Spartaka otišao u Crvenu zvezdu, pa se vratio u Spartak) pobedio Crvenu Zvezdu 2:0 pred prepunim Gradskim stadionim, a Zvezdini dželati su bili upravo, njeni nekadašni igrači Takač i Tomašević.

U poslednjem kolu šampionata, Spartak je u Subotici do nogu potukao zagrebačke 'Modre' rezultatom 4:1. Dvostruki strelac protiv Dinama bio je Kosta Tomašević. Te sezone, jedino Partizan od klubova velike četvorke u dva navrata pobeđuje Spartak.

Ko će biti novi Kosta, Bata i Takač u ovom oktobarskom duelu sa Crvenom zvezdom? Pitanja je mnogo, preostaje da se vidi u subotu...".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC