• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ferguson napisao kolumnu, Murinju se neće dopasti!

Autor mondo.rs

Ne samo da je u superlativima govorio o Klopu i Liverpulu, već je tri tima proglasio za veće favorite za titulu od Junajteda. Setio se i Arsenala, na kraju, istakavši da ga oduševljava jedan mladi fudbaler. Pročitajte...

U svojim autobiografskim knjigama, legendarni ser Aleks Ferguson nije krio da mu je u početku najveći motiv bio da prekine strahovladu Liverpula u engleskom fudbalu.

I, ne da je uspeo, već je Mančester junajted učinio trofejnijim klubom od najvećeg rivala, bar kada su domaći trofeji u pitanju.

Ali, od kada se povukao sa "Old Traforda" i počeo fakultativno da dolazi na mečeve kluba koji je kao menadžer vodio skoro 27 godina, Ferguson nije ni hvalio, ni kudio Junajtedove izbore kada su njegovi naslednici u pitanju. Da, Dejvida Mojesa izabrao je on sam, i pogrešio, dok je Luja van Gala i Žozea Murinja "oćutao", što su mnogi shvatili i kao neslaganje sa odlukama porodice Glejzer i prvog operativca kluba, Eda Vudvarda.

Štaviše, nezvanično bio je i protiv prvog, a naročito protiv drugog, s kojim se odlično slagao u vreme njihovih rivalstava u Premijer ligi i Ligi šampiona.

Ono što nije nezvanično i, prema nekim mišljenjima veoma indikativno, to je simpatija koju Ferguson gaji prema poslednjem izboru najvećeg rivala, Liverpula. Radi se o Jirgenu Klopu. Nakon što je u izjavama dva puta otvoreno hvalio harizmatičnog nemačkog trenera, ističući da je za kratko vreme "probudio liverpulski duh" i tvrdeći da "redsi" i "Klopo" jesu savršen spoj, ovog puta Škot je otišao korak dalje.

Aktivirao se iz zaslužene penzije i specijalno za ugledni nemački magazin "Kicker" napisao kolumnu. O Klopu, u prvom licu.



Ukratko, Ferguson je ukazao na to da Klop ima osobine koje su presudne za veliki klub, ali i naveo da je ove sezone Mančester siti, Pepa Gvardiole, favorit za titulu prvaka, a ne Murinjov Junajted, gde se jasno prepoznaje koliko su ga impresionirali transferi Pola Pogbe, Zlatana Ibrahimovića, itd.

Ferguson je dočekao i ispratio sedam menadžera Liverpula tokom svoje ere na "Teatru snova", ali nije dočekao da se sudari sa Klopom.

"Jirgen je uradio veoma dobar posao na oživljavanju Liverpulovog entuzijazma. Dogodi se nekad da veliki klubovi izgube 'to nešto'. Tokom dve decenije, Liverpul je menjao menadžere bez da je brinuo o sopstvenom identitetu. Ali, sada očigledno i nedvosmisleno primećujete da morate da računate s njima ove sezone. Ne možete da ne primetite Klopovu posvećenost kraj aut linije – siguran sam da tako izgledaju i njegovi treninzi", napisao je jedan od najvećih fudbalskih trenera svih vremena i dodao:

"On ima snažan karakter i to je apsolutno presudno kada radite u velikom klubu".

Prošlog decembra, posle samo dva Klopova meseca na Mersisajdu, 74-godišnji profesor modernog fudbala izrazio je zabrinutost da bi Liverpul s novim menadžerom uskoro mogao da se vrati iznad Junajteda, gde je bio praktično od osnivanja do ranih 90-ih, kada je Ferguson uspeo da sredi svoje dvorište, na "Old Trafordu", i potom napadne daleko trofejnijeg i organizovanijeg rivala sa "Enfilda".

Sada se samo nadovezao na svoje misli, iako je Junajted u međuvremenu otpustio "pogrešnog" Van Gala, doveo "pravog" Murinja i spiskao za jedno leto skoro četvrtinu novca koju je Ferguson potrošio u poslednjoj deceniji u klubu.

"Zabrinut sam zbog njega, jer osnovna stvar koju Junajted ne želi je da Liverpul ponovo bude iznad nas", rekao je tada Škot i podsetio ljude u Mančesteru koliko je truda i vremena bilo potrebno njemu da dostigne Liverpulovih 18 titula prvaka, a počeo je sa sedam.

Juanajted sada ima 20, a Liverpul na 19. čeka od 1990. godine...

Za "Kicker" je napisao...

"Klop ima fantastičan personaliti, stalno možete da vidite te velike bele zube. Čak i kada su u Njukaslu primili drugi gol i izgubili utakmicu, nasmejan je otrčao do Stiva Meklarena i čestitao mu. To je klasa, klasa!"





Dalje je dodao...

"A, i sav posao koji je obavio u Dortmundu... Dobro ga znam sa naših trenerskih seminara. On će svakako napraviti promenu u klubu sa svim svojim osobinama, 'vožnjom' i znanjem... Stvari tamo deluju sasvim dobro".

U međuvremenu, između izjave iz decembra i nove ekskluzivne kolumne, Ferguson je o Klopu govorio u UEFA "tehničkom izveštaju" za sezonu 2015/16, kada je kao šef posmatračkog tela ove organizacije izneo zapažanja iz završnice Lige Evrope, u kojoj je – uzgred rečeno – Liverpul izbacio Mančester junajted u osmini finala, napravio istorijski preokret u revanšu četvrtfinala sa Borusijom Dortmund, nadigrao Viljareal u polufinalu, odigrao odlično poluvreme u finalu sa Seviljom i onda doživeo neverovatan pad u nastavku meča.

"On (Klop) je 'kupio' navijače. I ekipa je dobila nepodeljenu podršku i u teškim trenucima zahvaljujući tome što menadžer stalno pokazuje entuzijazam kraj aut linije, 'nosi' publiku energijom, ističe pozitivan karakter kada skače i bodri svoj tim. Uvek sam smatrao da je igranje na 'Enfildu' veoma teško, jer publika stvara neverovatnu atmosferu koja itekako pritiska protivničke timove i sudije", pisao je Ferguson.




"To smo videli i kada su gubili 3:1 od Dortmunda, pa postigli drugi gol. Verovao je menadžer, počeli su da veruju i navijači i to je inspirisalo ekipu. Oni jesu onaj fudbalski klub, Liverpul, koji igra na krilima podrške publike", primetio je popularni Fergi u svom izveštaju i prokomentarisao finale u Bazelu.

"Sevilji se nimalo nisu dopali Liverpulovi startovi i odlučnost u prvom poluvremenu, ali vratili su se na drugo poluvreme daleko pozitivniji, postigli rani gol i potpuno preokrenuli utakmicu. U drugom poluvremenu, Liverpul nije imao energiju, nisu mogli da dođu do lopte. Prostor u sredini je postajao sve veći", napisao je Ferguson i tada primetio možda i najveću manu Klopovog "gegenpressinga" – zamor.

"Nikada nisam video tim koji je mogao da igra presing na loptu cele sezone", zaključio je tada Ferugson i ukazao na razlog zbog kog je Klop u Dortmundu stizao do velikog broja finala polufinala i uglavnom ih gubio, što u Ligi šampiona što u Kupu Nemačke.

Zamor ove sezone možda i neće biti problem u "Melvudu", jer Klop ne priprema ekipu za evro-kupove, za razliku od Sitija, Lestera, Arsenala, Totenhema, Junajteda i Sautemptona, ali i da se prva Klopova "cela" sezona među "redsima" ne završi titulom prvaka – neka naredna hoće, tvrdi Ferguson!


U jednom delu on je uporedio situaciju koju je 1986. zatekao u Mančesteru s onim što je 2015. sačekalo Klopa u Liverpulu.

"Ne smete dozvoliti prošlosti da remeti budućnost", ponudio je Ferguson savet mlađem kolegi koji mu nikada nije postao rival.

"To sam oduvek smatrao i verovao u to. Kada sam prvi put ušao u prostorije Junajteda, uvideo sam o kakvoj istoriji je reč, ali sam znao da mi ona neće doneti ništa dobro – odlučio sam da će me samo budućnost zanimati i da ću od nje imati koristi. Da biste 'izgradili' budućnost potrebno je vreme. Ja sam to uradio sa mladim igračima, izgradio sam osnovu koja je trajala dugo i svako ko dolazi u klub slavne istorije morao bi to da uvaži, ali nikada da dozvoli da mu to zamuti pogled u budućnost".


To što hvali Klopa, pretpostavljamo, neće se svideti navijačima i naročito zaposlenima u Junajtedu, ali Murinju konkretno više će zasmetati Fergijeva prognoza sezone 2016/17.

"Smatram da postoji pet potencijalnih kandidata za titulu. Mančester siti je prvi favorit, iza su Totenhem i Liverpul, ali tu je i Mančester junajted pod uslovom da postignemo kontinuitet uskoro", istakao je i zaključio na osnovu ogromnog iskustva da...

"Čak i ako zaostajete šest ili osam bodova, moguće je da stignete jedan ili dva tima ispred sebe".

Primetio je i da su rivalitet koji su u Mančester i Englesku doneli Gvardiola i Murinjo – pozitivni.

"Rivelitet koji imaju i iskustvo Gvardiole i Murinja čine takmičenje uzbudljivijim", dodao je i pred "odjavu" setio se...

"I, ne bi trebalo zaboraviti Arsenal. Njihov tim je sada čvršći nego pre. Popravili su se i agresivniji su. Impresioniran sam mladim momkom Aleksom Ivobijem", napisao je na kraju kolumne "kolega" ser Aleks Ferguson.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC