Mala Iračanka u izbjeglištvo povela mačku

Autor:

"Imala sam i psa, ali njega nisam mogla povesti. Ko zna šta mu se desilo..." kaže sedmogodišnja Melek, koja je s mačkom i porodicom pobjegla iz iračkog grada Mosula.

Među mnogobrojnim civilima koji ovih dana bježe iz Mosula, iračkog grada koji se nalazi pod kontrolom ISIS-a, našle su se djevojčica Melek i njena mačka Fresh.

Nakon što su pojačane ulične borbe između iračkih snaga i pripadnika terorističke organizacije ISIS u naseljima na istoku grada, svakim danom sve više civila napušta svoje domove i bježi u sigurnija područja.

Civili koji se nalaze između dvije zaraćene strane, uzimajući samo osnovne stvari, ali i ono što najviše vole, bježe prema cesti Mosul-Erbil, odakle ih snage Pešmergi usmjeravaju ka sigurnijim područjima. Nakon što prođu kontrole i pretres, civili budu prebačeni u izbjegličke kampove koje su formirali iračka vlada i Ujedinjene nacije.

Među ljudima koji su čekali da odbiju odobrenje za odlazak u kamp Hazir, 40 kilometara od Mosula, bila je i sedmogodišnja Melek, koja je odlučila povesti sa sobom najbolju prijateljicu - mačku.

Melek, koja je s porodicom čekala vojno vozilo, kazala je novinaru Anadolije kako mnogo voli svoju mačku i da je nikad ne ostavlja samu.

“Sa porodicom sam napustila kuću. Nije mi žao mene, nego Fresh. Da ona spava u kući, da joj nije hladno. Ako treba, ja ću vani spavati”, rekla je Melek.

Dodala je kako se zbog pripadnika ISIS-a nije mogla igrati van kuće.

“Nisam mogla ići u školu. Nisam se mogla igrati napolju. Zato je veza između mene i Fresh postala jača. Nikad se nije odvajala od mene”, pojasnila je djevojčica.

Tužno je dodala kako je imala i psića, kojeg nije mogla povesti u izbjeglištvo.

“Nisam ga mogla povesti. Ne znam šta mu se desilo. Možda je i uginuo”, s bolom u glasu je rekla djevojčica.

Prijateljstvo između djevojčice i mačke primijetili su i pripadnici snaga Pešmergi.

“Ljudi, dok bježe, misle samo kako da se spasu, a Melek žali zbog mačke”, rekao je jedan od njih.

Ostale vijesti