• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Granatirani mozak Pupilije Ferkeverk" (1970)

Autor mondo.ba

Filmsku top listu pod nazivom "Nastrane domaćice", koju je priredio Saša Karanović nastavljamo filmom "Granatirani mozak Pupilije Ferkeverk" iz 1970. godine.

 Recenzija filma "Granatirani mozak Pupilije Ferkeverk" (1970)  Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U stvari, ovo je više prilika da se pomene ime Karpa Godine, nego da se izdvoji jedan njegov film, ali ako to već moram raditi to mora da bude film sa iznad navedenim naslovom. Godini nije manjkalo talenta i hrabrosti za naslove pa tako imamo i njegov film O ljubavnim vještinama ili film sa 14441 kvadrata.

Upozorenje! Ovo je prvi put da rodno zastranjujemo na ovoj listi, pa znajte da ulazimo u domen kratkog eksperimentalog filma.

Da upoznate dva već imenovana filma dovoljno je da vidite po jedan njihov frejm:

Ali čućete još... 1972. godine snima film Nedostaje mi Sonja Heine, na kojem s njim sarađuju (Gospode!) Miloš Forman, Tinto Bras, Bak Henri, Dušan Makavejev, Puriša Đorđević, Pol Morisi, Frederik Vajsmen i Bogdan Tirnanić.

Film traje, naravno, petnaest minuta.

Po naslovu sigurno mislite kako je to film o Sonji Heine, norveškoj klizačici iz 1930-ih godina, koja je osvojila tri olimpijska zlata, a zatim otišla u Holivud i postala zvijezda. Šta ja znam... možda i jeste. Pogledajte: 

Godina snima i nekoliko dugometražnih filmova: Splav Meduza, Veštački raj, Crveni bugi, dadaistički filmovi ako bi ih morali opisati, najsličniji Makavejevu.

Zašto Godina? Prvo, ko se može, osim možda Makavejeva pohvaliti ovakvim naslovima!? Drugo, to je jedan od rijetkih ljudi koji se mogu pohvaliti činjenicom da mu je režim uništio film sjekirom na panju! Treće, čovjek je prvenstveno snimatelj i direktor fotografije, koji je potpisao Zafranovićeve Okupacija u 26 slika i Ujed Anđela.

U okviru serijala predstavićemo vam 10 filmova, a nove tekstove objavljujemo subotom!

(Saša Karanović za Mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop