Nastrane domaćice: Devičanska svirka (1973)

Autor:

Top listu najbizarnijih filmova domaće produkcije nazvanu "Nastrane domaćice", čiji je autor banjalučki reditelj Saša Karanović nastavljamo filmom "Djevičanska svirka" iz 1973. godine.

Nastrane domaćice: Devičanska svirka (1973) Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Vjerovatno kasnim sa Kadijevićem, ali nekako sam ga čuvao za kasnije. Pomislite li, ili upitate li: „Nastrani domaći filmovi?“, i ko vam neće odgovoriti: „Đordje Kadijević.“

Dok su britanci imali Hammer Horror, a amerikanci Vinsenta Prajsa i Rodžera Kormana, mi smo imali, i dalje imamo (a gdje je taj čovjek?) Đorđa Kadijevića. I imajte na umu da sam Kadijević svoje filmove odbija zvati hororima i naziva ih djelima poetske fantastike.

Kadijevićevi Leptirica ni Sveto Mesto, nisu na ovoj listi (kao ni Pajkićev i Šijanov Davitelj protiv davitelja, a zajedno bi bili na prva tri mjesta sigurno), jer su penali tj. za njih svi znamo, a svrha ove liste je da se bavi filmovima na koje treba podsjećati (možda nekog treba podsjećati i na njih, zato ih ovako i spominjem, za svaki slučaj).

Uz Leptiricu i Sveto Mesto možemo ipak najlakše definisati Kadijevića. Upravo između ruskog folklora, iz Gogoljvog Mirgorod i Večeri na salašu kraj Dikanjke (Gogoljeva priča Vij, koja je tekstualni izvor za Sveto Mesto je objavljena u zbirci Mirgorod) i zapadnog gotičkog horora možemo smjestiti Kadijevićevo djelo. On uzima, nama bliske, slovenske folklorne motive iz Gogolja, kao što to čini ranije iz Glišića, i vjenčava ih sa Murauom, Mamulijanom, Brauningom i Kormanom.

Devičanska svirka, kao TV film, sa svojih 57 minuta trajanja, je na prvu u srodstvu sa Hammer i Corman filmovima. Crno bijel i meditativan, smješten u gotički dvorac i na grudi i visoki smijeh Olivere Katarine, ovaj film nas vodi od kočije do vješala ehom disonantnih zvukova sa tavana, zvanih Devičanska svirka, čiju tajnu protagonista Ivan može samo saznati, kako mu Sibila (Olivera Katarina) govori: „samo na kraju.“, pod uslovom da pristane da nju samo ubije. Saznajte tajnu Devičanske svirke – na kraju.

Izvor: YouTube

U okviru serijala predstavićemo vam 10 filmova, a nove tekstove objavljujemo subotom!

(Saša Karanović za Mondo.ba)

Ostale vijesti