Bivši konzul u Parizu osuđen na 11 mjesci zatvora

Autor:

Sud BiH je prihvatio sporazum kojim je Velid Hamidičević priznao krivicu.

0
A- A A+

Bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamidičević prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osuđen je na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Sud BiH je prihvatio sporazum kojim je Hamidičević priznao krivicu da je od decembra 2014. godine do juna prošle godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH.

Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 KM, prenosi Birn.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da je sporazum o priznanju krivice prihvaćen budući da postoji dovoljno dokaza da je Hamidičević počinio djelo, kao i da je kazna od 11 mjeseci prihvatljiva s obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

"Sud, međutim, nije prihvatio konstataciju Tužilaštva BiH da je optuženi znao da se osobe kojima je izdavao putne listove bave kriminalnim radnjama, jer tužilaštvo to nije dokazivalo niti je to navedeno u činjeničnom opisu optužnice", navela je Mašovićeva.

Suđenje Hamidičeviću za zloupotrebu položaja počelo je u aprilu.

Ostale vijesti