Špirićev kod

Kakva je veza između spajanja opštih i lokalnih izbora i vjekovnog sukoba sunita i šiita.

1
A- A A+
Žarko Marković kolumna Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Nedjelja je. Tačno je 18 časova.

Fudbalska Evropa već sat i po je u šoku nakon što je Bornmut preokrenuo 1:3 protiv Klopovog Liverpula. Strotman i Naingolan su samo sat ranije torpedirali Lacio u rimskom „derbiju dela kapitale“, a pred 2.500 mazohista na stadionu u Beogradu počinje utakmica između Partizana i Javora.

Nešto ranije Vukota Govedarica je zatražio, pazi sad, referendum o pravosuđu. Branislav Borenović putuje na kongres CDU-a u Esen i provjerava da li mu je sve u redu sa tviter aplikacijom na mobitelu, a izborni štab SNSD-a iščekuje rezultate ponovljenog drugog kruga predsjedničkih izbora u Austriji. Svi čekaju osim Nikole Špirića. On ima važnijih obaveza. Razgovara sa novinarom agencije Srna.

Tema aktuelna i problematična - spajanje opštih i lokalnih izbora već 2018. godine. Vladajuća koalicija na nivou BiH koju neki još nazivaju i probosanskom, formirala je tajnu radnu grupu da tajno izmijeni izborni zakon i tajno spoji izbore. A to je, logično zaključuje Špirić, ozbiljan nasrtaj na Republiku Srpsku. U opširnom elaboratu koji je iste večeri bio otvarajući prilog u centralnoj informativnoj emisiji RTRS-a, Špirić je u vezu doveo formiranje radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH sa sukobom između šiita i sunita. Po Špiriću, spajanje izbora dovodi do stvaranja mini islamske države u BiH u prvoj fazi, a u drugoj do klasične islamske šerijatske države.

“Bravo za Savez za promjene! Bravo za halal ministre! Bravo za seize kojima sekularni Bošnjaci u posljednje vrijeme otvaraju oči i upozoravaju da BiH tone u živo blato”, naglasio je Špirić retorikom prepoznatljivom već dvadesetak godina još otkako je Dodika, Radišića i Biljanu zvao “Alijinim ljiljanima”.

Špirićeve halal egzibicije traju već mjesecima i osim što atraktivno zvuče, nisu predmet širih rasprava, ali način na koji je potpredsjednik SNSD-a doveo u istu ravan spajanje izbora sa ratom sunita i šiita jeste za ozbiljnu analizu. Analizu koja staje već na prvoj rečenici i prvom pitanju - šta je Špirić, do đavola, htio da kaže?

Ovdje je očigledno na sceni SNSD-ova čuvena metoda poznata pod nazivom „vi ništa ne razumijete“ koju funkcioneri ove stranke uspješno primjenjuju već deset godina kad god neko ukaže da su bahati, lupetaju, podmeću, izvode pogrešne zaključke, pogrešno glasaju...

Iako oni tvrde da mi to „ne razumijemo“, ništa nerazumljivo nema u, na primjer, otpremnini Dušanke Majkić, produženju životnog vijeka građana u izvedbi Željke Cvijanović ili crnim knjigama Milorada Dodika.

Ali evo, svečano priznajem da ovaj put zaista ne razumijem koja je dodirna tačka između spajanja opštih i lokalnih izbora ima sa sukobom dva dominantna pravca u islamu i kako bi istovremeno glasanje i za opštinski i za sve više nivoe moglo da dovede do njihovog rata na području BiH. Ne isključujem mogućnost da Špirić smatra da glasači SNSD-a vide tu vezu, pa da dodatno pojašnjenje nije potrebno, ali tako iskusan političar poput njega trebalo bi da vodi računa da u ovoj zemlji ima pozamašan broj onih koji tu vrstu SNSD-ove logike ne razumiju, niti za tu partiju glasaju.

Davanje izjava nedjeljom kojima je potrebno podrobnije tumačenje postaje redovna praksa prvih ljudi SNSD-a. Slično je, samo u prijepodnevnim časovima, prije petnaestak dan uradio i Dodik podrškom Tomislavu Nikoliću, koja se juče, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, volšebno pretvorila u podršku „kandidatu SNS-a“. Iako su i Vučić i Dodik nakon sastanka dali prilično šifrovane izjave, većinu ih nije teško prokljuviti. Špirićev izborno-sunitsko-šiitski kod, međutim, još niko nije razbio.