• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Traže jedan odsto budžeta za kulturu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Teme iz oblasti kulture dominirale su na sinoćnjoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Grada Banjaluka za 2017. godinu koja je održana u Banskom dvoru.

 Banjaluka: Traže jedan odsto budžeta za kulturu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk Članovi nedavno pokrenute inicijative građana "Kulturni plenum Banjaluka" organizovano su došli na raspravu i, između ostalog, tražili da se izdvajanje za kulturu u Banjaluci poveća na jedan odsto iznosa gradskog budžeta.

"Na javnoj raspravi bilo je 30 predstavnika Kulturnog plenuma koji su delegirani na javnoj sjednici koja je održana 3. decembra. Za riječ se javilo 15 radnika iz kulture, a naše primjedbe su se pored povećanja budžeta odnosile i kategorizaciju jer nedopustivo je da budžet predviđa spoj kulturno-umjetničkog amaterizma i književnosti, jer su to nespojive oblasti", kaže za Mondo Aleksandar Pejaković iz Kulturnog plenuma.

Oni su predložili da kategorizacija bude prema lijepim umjetnostima: muzičko, slikarsko, književno stvaralaštvo, a da posebna podjela bude na amaterizam i profesionalno umjetničko stvaralaštvo.

"Takođe, predložili smo i mjere prihoda za grad, a to je da odbornici konačno dodijele podstanarima Doma solidarnosti prostor u trajno vlasništvo, da se izbjegne nepotrebno plaćanje PDV, a taj novac da se da u produkciju predstava, izložbi i kupovine knjiga. Ono što je interesanto je da nam je otvorenu podršku pružila v.d. načelnika za finansije Božana Šljivar koja je pohvalila našu građansku inicijativu i zatražila da i ona postane član Kulturnog plenuma", dodaje Pejaković.

Nacrt budžeta za sljedeću godinu na sinoćnjoj javnoj raspravi prisutnim građanima je predstavio Šef Odsjeka za budžet u Odjeljenju za finansije, Dejan Vujić. Nakon toga, uslijedila je rasprava tokom koje su građani dali svoje primjedbe i sugestije na ovaj dokument. Predstavnici mjesnih zajednica zahtijevali su poboljšanje stanja komunalne infrastrukture, pogotovo u naseljima Česma, Ada, Vrbanja, Lauš i drugim.

Skupština grada Banja Luka je utvrdila Nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 128,48 miliona KM i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati do 12. decembra.

Na sajtu Gradske uprave piše da se prijedlozi i primjedbe na Nacrt budžeta mogu uputiti i putem elektronske pošte, na adresu: [email protected]. Javna rasprava o gradskom budžetu danas će biti održana u MZ Starčevica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop