Makedonija: I vlast i opozicija proglasile pobedu

Autor:

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji koalicija oko VMRO-DPMNE osvojila je 444.014 glasova, a koalicija oko SDSM 428.683 glasova, saopštila je rano jutros Državna izborna komisija na osnovu 99,34 odsto prebrojanih glasova.

Najjača albanska partija DUI osvojila je 85.774 glasa, Pokret BESA 57.749, Alijansa za Albance 35.103 i DPA 30.971, javila je MIA.

Predsednik DIK-a Aleksandar Čičakovski rekao je da noćas do 3.00 časa nisu pristigli nikakvi prigovori u vezi sa glasanjem na izborima.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je noćas proglasio pobedu svoje partije na izborima u Makedoniji, naglasio je da to nije pojeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, već pobeda Makedonije.

"Radićemo da opravdamo ovu podršku. Zahvaljujem svim glasačima u opštinama gde smo pobedili, ali i svima koji su glasali u opštinama gde nismo pobedili", rekao je Gruevski.

On je naglasio da slijedi proces formiranja vladajuće koalicije i Vlade.

"Kriza mora da se završi i Makedonija da ide napred. To je naš glavni cilj. VMRO-DPMNE i naša koalicija uvek će biti sa narodom i raditi u korist države i nacionalnih interesa", naglasio je Gruevski.

Rukovodstvo Socijaldemokratskog saveza izašalo je sinoć ispred Vlade Makedonije, a lider ove partije Zoran Zaev objasnio je da su došli da proslave pobedu jer su tu trajale i njihove borbe.

"SDSM je pobedio i sada treba slaviti život", rekao je Zaev i dodao da se "klanja svim građanima Makedonije koji su doprinijeli pobedi SDSM".

On je rekao i da građani još nisu ni svesni da je SDSM pobedio.

Lider albanske partije DUI Ali Ahmeti sinoć je konstatovao da su Albanci izgubili mandate na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

On je poručio da će DUI nastaviti odlučno da brani interese Albanaca, kao i da će ta stranka raditi na tome da zemlja ide napred, ka stabilizaciji.

23.05 - Opozicioni SDSM objavio je svoju projekciju izbornih rezultata po kojoj je ta stranka osvojila 52 mandata, dok je vladajući VMRO DPMNE osvojio 51 mandat od ukupno 120. "Režim Nikole Gruevskog je prošlost", rekao je vidno raspoloženi portparol SDSM Petre Šilegov. Prvi nezvanični rezultati očekuju se u ponoć.

22.55 - Vladajući VMRO DPMNE proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima.

22.20 - Opozicioni SDSM Zorana Zaeva proglasio pobedu u najvećim gradovima Makedonije. Zaev je ranije danas rekao da je spreman da se povuče iz politike ako SDSM izgubi na ovim izborima.

22.00 - Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Makedoniji, koje je objavila Državna izborna komisija, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi za pet odsto glasova u odnosu na opozicionu SDSM Zorana Zaeva. Na osnovu obrađenih 163.291 glasačkog listića, VMRO-DPMNE je osvojila 41,21 odsto, a SDSM 35,45 odsto biračkog tela. Kako je javio izveštač Tanjuga, albanska partija DUI Alija Ahmetija je dobila 7,25 odsto glasova, BESA 7,28 odsto, DPA 3,59 odsto.

20.30 - Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji završeni su večeras zatvaranjem biračkih mesta u 19 sati, sledi prebrojavanje glasova, a prvi nezvanični izborni rezultati očekuju se oko ponoći. Odziv do 17 sati bo je veći od 60 odsto.

15.15 - U Makedoniji je na vanrednim parlamentarnim izborima do 13.00 glasalo 34,83 odsto birača, objavila je Državna izborna komisija (DIK). Predsednik DIK Aleksandar Čičakovski je rekao na konferenciji za novinare da ta komisija nema zvaničnih saznaja o narušavanju izbornog procesa i da je njihova ocena da izbori protiču u fer i demokratskoj atmosferi.

13. 49 - Izborni proces u Makedoniji teče mirno, uz manje nepravilnosti koje, kako se procenjuje u Državnojizbornoj komisiji, ne mogu da utiču na izborni rezultat. Očekuje se da izlaznost na ovim izborima, koji se procenjuju kao najneizvesniji do sad, bude veća od 60 odsto.

11.54. - U Makedoniji je do 10 sati na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 9,49 odsto birača, objavila je danas Državna izborna komisija (DIK).

..........................
Od građana sa pravom glasa, 230.122 su na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu, javili su makedonski mediji

Na izbornom listiću se nalaze imena 11 koalicija i partija, a glasa se u šest izbornih jedinica na 3.480 izbornih mesta u Makedoniji.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada je vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije (SDSM).

Na današnjim izborima i nekolicina političkih grupa etničkih Albanaca pokušava da postane mlađi partner u novoj vladajućoj koaliciji, u zemlji u kojoj Albanci čine četvrtinu stanovništva, navodi AFP.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije obelodanio nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Portal "Politiko" ocenjuje da bi izbori koji se danas održavaju u Makedoniji mogli da donesu smenu dugogodišnjeg lidera nacionalista Gruevskog i preokrenu stranicu u odnosima sa EU.

Ukoliko Gruevski pobedi, to će ojačati lidera za koga EU tvrdi da je uspeo da "zarobi državu" i ugrozi nade za dalji napredak u pristupanju zemlje EU, navodi politico.eu, dodajući da, osim toga, izbori služe i kao pokazatelj moći Brisela u jugoistočnoj Evropi u nastojanjima da se spreče autoritarne tendencije u regionu.

Brisel je godinama kritikovao desno opredeljenog Gruevskog, ali mu je neophodna saradnja Makedonije, zemlje koja je na žarištu evropske migrantske krize, odnosno u centru takozvane balkanske rute, u trenutku kada se strahuje da se Turska neće držati dogovora sa EU, ocenjuje ovaj portal.

Poslednja anketa koju je uradio Institut za demokratiju pokazala je da je vodeća VMRO-DPMNE četiri procenta ispred ostalih, međutim, veruje se da je broj neodlučnih oko 40 odsto, nakon izuzetno loše i neprijatne kampanje, tokom koje su se čule optužbe za lažne biračke liste, sa izmešanim imenima kandidata i političkih stranaka, ukazuje "Politiko".

"Kampanja je gora nego ikada, videli smo najgoru retoriku do sada sa obe strane - preuveličanu, sentimentalnu, koja je pokazala i najniže instinkte i praiskonske teme", rekao je listu Nenad Marković, politički analitičar Instituta za demokratiju.

Ostale vijesti