MONDO KUHINJA: Kompletan obrok za čas posla!

Autor:

Posebno, rođendansko izdanje Mondo kuhinje snimali smo na neuobičajen način - naši novinari su kuvali, a naš kuvar Predrag Tošić je probao i ocjenjivao. I da znate, nismo loši, uopšte!

MONDO KUHINJA: Kompletan obrok  za čas posla! Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Pravila su bila jednostavna - obe ekipe trebalo je da osmisle kompletan obrok (predjelo, glavno jelo i desert) i naprave ga za najviše 90 minuta.

Ekipa 1, u sastavu Vesna, Goran i Bojan sastavili su sljedeći meni:

Predjelo: slani rolat u tortilji
Glavno jelo: Pasta s piletinom i bijelim sosom
Desert: Košarice s jabukama

Izvor: mondo.ba


Ekipa 2, koju su činili Ivana, Nebojša i Siniša osmislili su svoj meni:

Predjelo: Potaž od bundeve
Glavno jelo: Pohovane teleće šnicle i salata s orasima i renom
Desert: Pečene jabuke sa karamel-sosom

Izvor: mondo.ba

U prethodnom videu vidjeli ste da se naš sudija nije mogao odlučiti za pobjednika. Zato smo odlučili da pitamo vas - ko je bio bolji? Čiji vam se meni više dopao? Koja ekipa zaslužuje pobjedu? :)



RECEPTI

- Slani rolat u tortilji -

mondo kuhinja, rolat, jungić vino Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba


Sastojci:

- gotove tortilje (veće)
- 200 gr šunke
- 2 veće mrkve
- krem sir (200 gr)
- kisela pavlaka (veće pakovanje)
- feta sir (malo pakovanje)
- kiseli krastavci (malo pakovanje)
- senf, so, biber

Priprema:

Skuvati mrkvu, a zatim je isjeći na kockice. Na isti način isjeći i kisele krastavce i šunku. Šunku zatim pomiješati sa senfom. Sjediniti pavlaku, krem i feta sir i pososliti i pobiberiti prema ukusu. Zatim dodati šunku, krastavce i mrkvu i dobro promiješati. Gotov fil namazati na tortilje, srolati i ostaviti da se hladi u frižideru najmanje tri sata. Nakon toga rolat isjeći na komade debljine oko 1.5 cm i poslužiti.


- Pasta s piletinom i bijelim sosom -

pasta s piletinom Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba


Sastojci:

- 4 pileća filea (očišćena)
- 100 g suve pancete/slanine
- 1 litar vrhnja za kuvanje (neutralno)
- Široki rezanci
- 4-5 kiselih krastavčića
- peršun svježi ili sušeni
- kesica začina za piletinu

Priprema:

Piletinu isjeći na kockice i marinirati sa smjesom od gotovih začinima za piletinu, bijelog luka, ulja, soli, bibera, i malo ruzmarina. Ostaviti da odstoji oko pola sata, a zatim pržiti u dubokoj tavi na malo ulja. Kada je gotovo pečena u drugoj tavi kratko ispržiti nasjeckanu pancetu i sitno nasjeckane kisele krastavce. U to ubaciti piletinu i pržiti minut dva, a zatim dodati vrhnje za kuvanje, malo peršuna i malo vegete. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Posebno skuvati tjesteninu, pa je posuti sosom i dekorisati po želji.



Košarice s jabukama

košarice, jabuke, desert Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba


Sastojci:

- kilogram slatkih jabuka
- zaleđeno lisnato tijesto
- puding od vanilije
- kesica badema
- 3 dcl mlijeka
- slatko vrhnje za šlag
- tri kašike šećera
- jaje
- šećer u prahu

Priprema:

Jabuke nasjeckati na sitne kockice, dodati tri kašike šećera i jednu kašiku limunovog soka, te bademe nacjeckane na listiće. Lisnato tijesto razviti i napraviti tri jednake široke trake. Od drugog komada napraviti isto. Tijesto premazati neumućenim vrhnjem za šlag. Dodati jabuke na sve trake. zamotati i zatvoriti krajeve. Presjeći po pola i staviti u prethodno nauljen kalup za mafine kako bi se formirale ružice. U posudi razmutiti kesicu pudinga i jednu i po šolju mlijeka. Tako razmućeno sipati po kašiku-dvije u svaku ružicu. Ružice premazati jajetom, kuvarskom četkicom. Peći 20-25 minuta u rerni na 180 stepeni. Ukrasit šećerom u prahu.

- Potaž od bundeve -

mondo kuhinja, potaž od bundeve Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sastojci:

- Manje pakovanje maslaca
- Crveni luk
- Crni luk
- Praziluk
- Dvije mrkve
- Pola celera
- Jedna tikvica
- Jedan krompir
- Pola hokaido bundeve
- So, biber,bijeli luk po želji
- Malo pavlake za ukrašavanje
Priprema:
Isječemo crveni i crni luk, mrkvu i celer, stavimo da se prodinsta na maslacu na blagoj vatri, dok obradimo ostalo povrće.Hokaido bundeva je jače boje od ostalih bundeva, malo teža za isjeći, ali je bolja za pripremu potaža. Nakon sto smo prodinstali luk i mrkvu, dodajemo ostale sastojke u potaž sa vodom, miješamo i kuhamo dok povrće omekani dovoljno za blendanje.Začine dodajemo po želji - so, biber, bijeli luk.Kada smo izblendali potaž, vratimo ga još malo sa se dokuva na laganu vatru i ukrasimo pavlakom. Služimo ga kao predjelo!


- Pohovane teleće šnicle -

mondo kuhinja, šnicle Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sastojci:

- šnicle debljine oko centimetra od telećeg mesa

- brašno

- jaja

- prezle

- so i biber po želji

Priprema:

Šnicle začiniti po želji, pa uvaljati u brašno, jaja, a zatim u prezle i peći s obe strane oko dvije minute.

- Salata je od celera, jabuke, oraha -

Sastojci:

- Jedan celer

- Jedna jabuka

- Maslinovo ulje

- Sok od limuna

- Isjeckani orasi

- So i biber po želji

Priprema:

Sve sastojke izrendati, pa pomiješati I začiniti po želji

- Jabuke sa karamelama –

jabuke, desert, mondo kuhinja Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sastojci:

- Dvije jabuke

- Tanko nasječene kriške maslaca

- Cimet po želji

- Šećer

Priprema:

Isjeći jabuke na ploške, posuti cimetom i šećerom i prekriti svako parče maslacem posebno da se istopi u rerni. Pečemo jabuke na 180 stepeni dok ne porumene. U međuvremenu, na laganoj vatri istopimo dvije karamele i dodamo šećera po želji. Izvaditi jabuke iz rerne i preliti otopljenim karamel sosom.

Tokom snimanja ove rođendanske kuhinje, hranu smo pravili mi, a za piće su se pobrinuli naši prijatelji – Vinarija Jungić, Gorštak pivo, rakije “Kozarski biser” i Ella voda kompanije Milkos. Za hljeb i peciva pobrinula se Pekara “Manja”, a organske jabuke od kojih smo pravili sjajne deserte dobili smo od prijatelja iz Domestica BiH brenda. Snimali smo u kuhinji kompanije Rema Trade.