• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: "Mital" će za "Ljubiju" ponuditi 60 milona

Autor SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je kompanija "Mital" spremna da ponudu za Rudnik željezne rude /RŽR/ "LJubija" podigne na 60 miliona KM.

  Na taj način ponuta "Mitala" bi se izjednačila sa ponudom "Izraeli investment grupe.''

Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske uskoro odlučiti kome će biti prodate akcije "LJubije", te istakao da će biti izabrana ponuda koja je u najboljem interesu za Srpsku.

"Mital je u prvoj ponudi nudio 29 miliona KM, a sada je i njihova ponuda udvostručena", rekao je Đokić za "Euroblicu", te napomenuo da je u postupku prodaje Rudnika "LJubija" cilj Vlade Srpske bio podsticanje konkurencije.

Đokić je napomenuo da pogled DNS-a na pitanje prodaje "LJubije" ne treba da bude isključiv, već u duhu opšteg interesa.

"Nadam se da ćemo imati razumijevanja koja neće blokirati proces. Niko ne može biti unaprijed favorizovan. Apsolutno sam protiv toga da bilo ko ima monopol. Tako je i `Mital` prihvatio da se mijenja jer je osjetio jak uticaj konkurencije", kaže Đokić.

Kada je riječ o "Kosmosu", Đokić je naveo da je Vlada usvojila plan restrukturisanja prema kojem će u narednom periodu biti izvršene sve obaveze, odnosno rješavan problem duga od 16 miliona KM prema findovima i zaposlenima.

"Po okončanju predstečajnog postupka, koji očekujemo da će biti početkom januara, `Kosmos` će se vratiti u normalan režim rada i početi sa redovnom isplatom plata u punom iznosu", rekao je Đokić.

On je rekao da je formiranjem preduzeća "Mofas" sa inostranim partnerom pronađeno najoptimalnije rješenje za nekadašnji "Famos", čime je omogućeno da se održi kontinuitet proizvodnje i da 96 radnika "Famosa" pređe u "Mofas", a za 2017. u planu je novo zapošljavanje i povećanje obima i vrijednosti proizvodnje.

Đokić očekuje da finansijski rezultat "Alumina" za ovu godinu bude bolji od prošle godine kada je istvarila prihod od 218 miliona KM, te najavljuje i novu investiciju, kao i da ovo preduzeće ima tendenciju da broj zaposlenih bude uvećan sa sadašnjih 1.240 radnika.

On je dodao da je u toku spor u vezi sa stečajnim postupkom "Birča" i nada se rješenju koja neće ugroziti poslovanje "Alumine".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera DJOKA licno

Normalno da je lako znsti koliko ce ponuditi kad je mojih 5% 3 000 000 KM.

MONDO REPORTAŽE