Autoputevi RS: Povećana zarada od putarina

Autor:

Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška do kraja godine moglo bi se sliti oko 3,6 miliona maraka, što je za 27 odsto više nego lani, podaci su preduzeća "Autoputevi RS".

0
A- A A+
autoput Foto: MONDO/Dušan Volaš

  Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška do kraja godine moglo bi se sliti oko 3,6 miliona maraka, što je za 27 odsto više nego lani, podaci su preduzeća "Autoputevi RS".

Do povećanja prihoda došlo je zbog većeg broja vozila, a uglavnom se radilo o automobilima.

- Najviše vozila na autoputu Gradiška - Banjaluka zabilježeno za vrijeme praznika, kao i u sezoni godišnjih odmora, posebno vikendima - rekli su u "Autoputevima RS" za Glas Srpske.

 Naplata putarine na autoputu počela je u martu prošle godine, a u istoj godini od putarine je inkasirao nešto više od tri miliona maraka. Što se tiče novoizgrađene dionice autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja, vozači će besplatno moći voziti još samo nekoliko dana, jer naplata putarine počinje već krajem mjeseca.

- Konkursna procedura izbora radnika je na samom kraju, poslije čega slijedi potpisivanje ugovora i početak rada. Plan preduzeća je da sa naplatom putarine na dionici autoputa "9. januar" počne krajem ovog mjeseca - rekli su u "Autoputevima".

Dodali su da će 36,6 kilometara pređenih ovom trasom vozače automobila koštati četiri marke, dok će duplo više plaćati oni sa karavanima i vozilima sa prikolicom. Što je veći broj osovina - to je viša cijena, tako da će vožnja autoputem najviše koštati vozače kamiona i autobusa i to od 12 do 20 maraka.

Ovo preduzeće planira gradnju još tri naplatne stanice, čime će biti stečeni uslovi za zatvaranje sistema naplate putarine na autoputu Gradiška - Banjaluka, koji funkcioniše kao otvoreni sistem, sa jednom ulazno/izlaznom rampom.

Tagovi:

Ostale vijesti