• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik UEFA u Hrvatskoj: Kako pomoći malim

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA, boraviće danas Hrvatskoj, gdje će obaviti prvu zvaničnu posjetu nekoj od zemalja od kada je imenovan na čelnu funkciju u kontinentalnoj organizaciji.

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) boraviće danas u Hrvatskoj, gdje će obaviti prvu zvaničnu posjetu nekoj od zemalja od kada je imenovan na čelnu funkciju u kontinentalnoj organizaciji.

U Zagrebu će ga ugostiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, a osim susreta sa predsjednicom i premijerom Hrvatske prvi čovjek evropskog fudbala imaće sastanak sa Davorom Šukerom, predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i članom Izvršnog odbora UEFA, te njegovim najbližim saradnicima.

"Čeferin posjećuje Hrvatsku kao jednu od prvih destinacija od kada je predsjednik UEFA, što je veliko priznanje i čast Hrvatskom nogometnom savezu", saopštili su iz HNS-a, istakavši:

"Šuker i Čeferin godinama blisko sarađuju u okviru zajedničkog djelovanja saveza iz regije, koji su prvi dali podršku slovenskom predstavniku u utrci za mjestom predsjednika UEFA. Sada zajedno sarađuju i u okviru UEFA Izvršnog odbora čiji je Šuker član od marta 2015. godine. Šuker i rukovodstvo HNS razgovaraće s predsjednikom Čeferinom o aktuelnim zbivanjima u evropskom fudbalu, te podršci UEFA važnim razvojnim projektima HNS-a. Hrvatski nogometni savez uvjeren je u razumijevanje novog predsjednika UEFA za izazove malih i srednjih saveza, posebno u svjetlu reorganizacije klupskih takmičenja, te će dio razgovora biti posvećen upravo tim temama".

Kada je riječ o (re)organizaciji pojedinih takmičenja upravo je HNS prije nekoliko dana bio domaćin konstitutivnog sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Razgovaralo se tada "o pokretanju zajedničke lige koja bi za cilj imala razvojni uticaj i prikupljanje međunarodnog iskustva za fudbalere i fudbalerke mlađih uzrasnih kategorija".

"Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala takmičenja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi oko 30 miliona ljudi, te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog takmičenja. Projekt ovakvog takmičenja prije nekoliko je dana na sastanku UEFA Stručne komisije predstavio tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, a sa stajališta struke UEFA je dala vrlo pozitivan stav. Zaključno su dogovoreni konkretni idući koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu, o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine", pisalo je u saopštenju HNS-a, kojeg su prenijeli i ostali savezi poslije tadašnjeg sastanka u Zagrebu.

Međutim, prošlog petka došlo je do totalnog obrta i konfuzije jer se po pitanje moguće organizacije regionalne lige na prostoru Balkana u negativnom kontekstu oglasio Čeferin, koji je u septembru bio jasan da podržava ovu ideju.

IZABRAN UZ PODRŠKU 44 SAVEZA

Aleksander Čeferin za predsjednika UEFA izabran je na Kongresu održanom 14. septembra ove godine u Atini glasovima 44 saveza od ukupno 55 članica kontinentalne asocijacije. Rođen je 13. oktobra 1967. godine u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije. Jedan je od najuticajnijih i najuspješnijih advokata u svojoj zemlji. Kaznenim pravom bavi se 20 godina i "u fudbalu je vidio mnogo potencijalnih klijenata".

"Razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona ne bi bila umjesto nacionalnih liga. Za sada je samo ideja. Oni klubovi koji ne prođu u evropskim takmičenjima do nove godine, od nove godine igrali bi tu regionalnu ligu i kao nagrada bio bi ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Bio bi interes klubovima da igraju u tom takmičenju. Svi smo protiv toga što se događalo u košarci, kada se regionalna liga igrala umjesto nacionalnih. To bi uništilo nacionalne fudbalske lige u regionu. Mislim da naša ideja nije loša, ali morala bi biti u organizaciji UEFA", pričao je u septembru Čeferin, da bi prošle sedmice "okrenuo ploču":

"Nema istine o nedavnim tvrdnjama da će takozvana balkanska liga uskoro biti formirana. Nikakva odluka nije napravljena od svih relevantnih tijela UEFA u vezi sa stvaranjem takve lige. Domaća takmičenja su temelj fudbala u Evropi. Iako su transnacionalna takmičenja spomenuta u nekim slučajevima, trenutno nema konkretnih prijedloga. O takvoj ideji bi UEFA raspravljala samo ako je predlože nacionalni savezi, njihovi klubovi i lige, kao strateški razvojni projekt u nekoj od evropskih regija".

Da li će nakon zagrebačkog sastanka i današnje Čeferinove posjete Hrvatskoj biti jasnije stvari i o pitanju proteklih godina mnogo spominjane (re)organizacije takmičenja u ovom dijelu Evrope, ostaje da se vidi.

Nesporno, "zelenim svjetlom" za organizaciju regionalne lige na nedvosmislen način Čeferin i UEFA sigurno bi pomogli, kako su i obećali, "malim i srednjim savezima".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC