• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevaranti Dojče banke i Kredi Svis plaćaju ceh

Autor mondo.rs

Nemačka Dojče banka je saopštila danas da je pristala na kaznu američkih vlasti u iznosu od 7,2 milijarde dolara u okviru istrage povodom prodaje bezvrednih hipotekarnih kredita, koji je izazvao svetsku krizu.

Iznos kazne, koji tek treba da dobije finalno odobrenje, znatno je niži od 14 milijardi dolara koliko su američke vlasti tražile Dojče banci da plati u septembr, javlja BBC.

Neka kesu spremi Barkliz

U četvrtak je to ministarstvo pokrenulo postupak i protiv britanske Barkliz banke sa sličnim optužbama, a u poslednje tri godine, posle serije tužbi, postiglo je nagodbe sa američkim bankama u iznosu od 46 milijardi dolara.

Iz Dojče banke su poručili, kako prenosi Rojters, da ne planiraju povećanje kapitala kako bi platili kaznu, a okončanje ove nagodbe očekuje se početkom 2017. godine.

Nagodba sa američkim ministarstvom pravosuđa trebalo bi, kako navodi britanska agencija, da smanji zabrinutost investitora prema banci, koja prema nedavnoj oceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) "najviše doprinosi sistemskim rizicima u globalnom bankarskom sistemu".

Protiv Dojče banke vode se još tri velika slučaja, koja bi mogla puno da je koštaju, a koji se tiču sumnje u nameštanje kurseva valuta, sumnje u nelegalno trgovanje akcijama u Rusiji, kao i sumnje da je kršila američke sankcije prema Iranu i drugim zemljama.

Prodaja tzv. drugorazrednih hipotekarnih kredita odigrala je ključnu ulogu u izazivanju globalne finansijske krize iz 2008. godine. Naime, nekoliko banaka u SAD našlo se pod istragom zbog sumnji da su prodavale hipotekarne kredite nekvalifikovanim zajmoprimaocima, koji su zatim te zajmove "prepakivali" u navodno sigurn(ij)e investicije, prenoseći tako rizik na druge.

U međuvremenu, švajcarska banka Kredi Svis je takođe danas pristala na nagodbu u iznosu od 5,28 milijardi dolara kako bi stavila tačku na spor u SAD zbog prodaje rizičnih hipotekarnih kredita.

Švajcarska banka će platiti američkim vlastima 2,48 milijardi dolara, a klijentima će isplatiti odštetu od 2,8 milijardi dolara u narednih pet godina.

I ovaj slučaj ukazuje, piše Rojters, da američko Ministarstvo pravosuđa puno napora ulaže u istrage o ulozi evropskih banaka u izazivanju krize na američkom tržištu nekretnina 2008. godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE