• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 IT kompanija koje su razbile u 2016.

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori Biljana Stojković

Iako godina za nama nije bila laka, šest kompanija uspelo je da ostane na kursu uspeha zbog svojih sjajnih proizvoda i servisa.

Godina koju smo upravo ispratili nije bila sjajna za mnoge kompanije. Twitter se mučio, ugašeni su Meerkat i Vine, BlackBerry je odustao od svog hardvera, kompanija Samsung je imala problema sa gorućim baterijama, Yahoo je gotovo potpuno potonuo, a "bum" koje su aplikacije i mobilne igre napravile, nije više tako jak i velik kao u prethodnim godinama.

6 stvari koje ćemo ostaviti u 2016.

2017: VR i veštačka inteligencija ubrzavaju razvoj

Izdvojilo se nekoliko najpotrebnijih aplikacija ili igara koje svi koriste i žele, a tokom 2016. godine mnogo je teže bilo izdvojiti se na prezasićenom "app - game" tržištu. Jednostavno, danas da bi aplikacija bila "bum" mora biti sjajna u svakom smislu, a posebno inovativna, pa veliki broj aplikacija ostaje neotkriven u prodavnicama mobilnog softvera.

Počnite godinu ovim aplikacijama i igrama

Najgora aplikacija 2016. godine - ukinite je!

Ipak, i pored teške situacije na tržištu, koje je zasićeno i softverom i hardverom, nekoliko kompanija uspelo je da se izdvoji, kao lider u nekim od segmenata u kojima posluju. Svih ovih šest kompanija posluju i kod nas, tako da smo i mi mogli da budemo svedoci njihovog uspeha ili još bolje - da budemo deo istog!

Google - Alphabet

Internet gigant je uspešno posato proizvođač hardvera, gaseći Nexus liniju, uz najavu Google Pixel smartfona i linije kućnih IoT aparata (Internet of Things). Google je tokom 2016 godine predstavio nekoliko značajnih aplikacija - Allo, Duo - ali i unapredio nekoliko servisa novim opcijama - Inbox, YouTube, Chrome i druge.

Google se i dalje najviše oslanja na svoj biznis s oglasima i reklamama, a značajan prihod dobija i od Android licenciranja i zarade koju ostvaruje plasirajući svoje proizvode kroz taj operativni sistem. Da je Google na vrhu svoje moći dokazuje i podatak da Android operativni sistem globalno koristi više od 87.5 odsto svih aktivnih pametnih telefona.

Godinu za nama Google će pamtiti i po kritikama zbog "špijuniranja" korisnika, nametanja monopola ili po presudama koje su je dovodile u vezu sa kršenjem privatnosti korisnika.

Apple

Kompanija iz Kupertina napravila je nekoliko kontroverznih odluka - ukinula je 3.5 mm audio ulaz za iPhone 7, izbacila nekoliko potrebnih priključaka sa MacBook Pro računara, ali i predstavila knjigu slika svojih proizvoda, koja košta 300 dolara. S druge strane, iPhone je ponovo dominirao kupovinom aplikacija, prazničnom rasprodajom, dok je Apple ponovo rasturio rivale zaradom od prodaje telefona i tableta.

Apple je predstavio prve bežične slušalice sa W1 audio čipom, koje se lako povezuju sa iPhone ili iPad uređajem, koje su kasnile dva meseca na tržište, ali ih je publika odlično prihvatila. S druge strane kompanija je napravila veliki uspeh i sa muzičkim striming servisom, koji koristi preko 20 miliona ljudi širom sveta (ne i mi u Srbiji, nažalost). I pored pada prodaje iPhone uređaja u poslednja dva kvartala, kompanija Apple je imala bolju prazničnu rasprodaju u odnosu na konkurente, o čemu će se detaljnije znati za nekoliko nedelja.

Kompanija iz Kupertina iz 2016. poneće loša sećanja na propali sporazum sa irskom vladom, koji bi mogao da je košta 13 milijardi dolara, mada je bilo još loših stvari...

Microsoft

U Redmond je ove godine stiglo mnogo lepih vesti. Microsoft je sve što je napravio ili rasprodao ili pogodio ukus publike. Surface linija cveta, Windows 10 je odlično prihvaćen, novi Office takođe, a odlično su se pozicionirali Cortana za iOS i Android, Microsoft Translator, Outlook, Skype, Office Lens, Hyperlapse aplikacije, koje koriste mnogi korisnici, nezavisno od platforme na kojoj su.

Microsoft uspešno sprovodi "Mobile first" zamisao, iako Windows 10 Mobile stoji na klimavim nogama, ali su obećali da će i to srediti u skorije vreme. Šuška se o Surface telefonu, ali je sve o tome još u fazi "šuškanja o šuškanju", pa se nadamo da će zaista biti nešto posebno.

Microsoft je napravio spektakl na svojoj konferenciji za medije i korisnike krajem godine, kad je najavio nove 3D opcije Windows 10, snizio performanse potrebne za Virtuelnu realnost za većinu korisnika, ali i najavio nove "gaming" opcije Windows 10 i dalje "umrežavanje" Xbox i Windows operativnih sistema. To je verovatno dovelo do veće prodaje Xbox One i One S konzole, koje su poslednjih nekoliko meseci prodavanije nego PlayStation rival.

Kompanija Microsoft će sigurno požuriti da zaboravi sve neuspehe koje je preživela sa Nokia timom tokom 2016, a dugo će "peći" i gomila otkaza koje je kompanija podelila u smartfon odeljenju...

Huawei

Jedna od najvećih kineskih kompanija godinu koju smo upravo ispratili pamtiće kao jednu od najuspešnijih. Svi telefoni koje su predstavili su prošli odlično, isporučeno je preko 140 miliona telefona svih vrsta na tržište, a odlično se prodavao i dobio lepe kritike i Huawei MateBook - prvi Windows 10 računar kineske kompanije.

Huawei je uvećao vrednost svog brenda, na listi najuspešnijih kompanija sveta skočio je za 18 pozicija, a sjajan posao Huawei je odradio i u približavanju svog brenda korisnicima, koji ga sad prepoznaju kao snažnog i pouzdanog.

Kineski proizvođač telefona otvorio je svoju prvu brend prodavnicu u Evropi ovde, baš u Srbiji, a uskoro će takve prodavnice "nići" svuda po Evropi.

Sjajnu 2016. godinu Huawei će možda zameniti slabijom 2017, jer se predikcije za ovu smanjen rast i usporavanje širenja na tržištu, što je normalna pojava, ali ipak nepoželjna.

Samsung

Južnokorejska kompanija napravila je neverovatan uspeh "lansiranjem" Galaxy S7 serije na MWC 2016 kongresu u Barseloni. Samsung ima neverovatno odane korisnike, kojima nije smetao ni incident sa Note 7 telefonom. To je potvrđeno krajem godine, kad je Samsung najavio izuzetno jak kvartal, i pored povlačenja pomenutog fableta. Korisnici su jednostavno uzeli zamenu - Galaxy S7 edge - ili će sačekati do pojave Galaxy S8 smartfona.

Samsung je napravio veliki posao i sa televizorima i kućnim aparatima, a uspešno je ušao i u biznis Internet of things uređaja, koji će tokom 2017. biti još popularniji. Videli smo neka sjajna rešenja, poput frižidera, koji tvituje sa spiskom namirnica koje nedostaju, ima ugrađen TV u vrata i povezan je na internet ili robota usisivač.

Kompanija Samsung imala je uspešnu seriju A, seriju J, seriju C Pro, ali i nekoliko sjajnih tableta, koji su se pored Galaxy S telefona odlično prodavali. Da je Note 7 preživeo ovo bi bila Samsung godina po svim parametrima, jer je za mesec dana prodato oko četiri miliona izuzetno skupih Note 7 fableta, ali desilo se to što se desilo, a Samsung i pored toga ostaje #1 smartfon proizvođač.

Kompanija Samsung ne može se svesti samo na ovih nekoliko uređaja koje smo spomenuli, jer iza nje stoje ogromni biznisi kakvi su proizvodnja TV i drugih ekranskih panela, čipovi, elektronska kola i mnogo drugih još, ali, kad su u pitanju smartfon, TV i kućni aparati Samsung je ime tj. ono što korisnici najčešće vezuju za južnokorejskog proizvođača.

Godinu koja je otišla Samsung će želeti da zaboravi, pretpostavljamo po Note 7 fijasku, ali i, recimo, po prodaji print linije, koja se mučila na tržištu...

Nintendo

Kompanija iz Japana tokom cele godine imala je hitove. Prvo, sjajan start sa Miitomo društvenom mrežom za iOS i Android uređaje, koja je postala instant hit i brzo preuzeta više od 10 miliona puta. Usledilo je globalno ludilo sa Pokemon GO igrom, koja je i sad izuzetno popularna, a onda je usledila najava Super Mario Run igre, najava nove Switch konzole i reizdanje NES Classic konzole, koja je razgrabljena, a tokom praznika pravljene su liste čekanja na kupovinu.

Sve u svemu, vrlo zanimljiva godina za nama, koja obećava još zanimljiviju pred nama. Tokom 2017. najviše ćemo podizati pogled u pravcu neke od ovih kompanija, a prve vesti o većini ovih kompanija imaćemo već početkom januara, nakon CES sajma i prve polovine meseca kad bi trebalo da saznamo sve najbitnije o Switch konzoli.

Koji su vaši favoriti iz 2016. i čemu se radujete u 2017. IT godini?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS