Strast ili ljubav?

Autor:

Da li je to što osećate zaljubljenost, ili vam je samo požuda pomutila pamet? Evo kako da znate.

0
A- A A+

  Imate osećaj da je to (konačno) ono pravo, ali da li umete da prepoznate razliku između zaljubljenosti i strasti? Psiholog Gari Amers, stručnjak za veze otkriva deset znakova koji ukazuju da je u pitanju nešto više od požude.

Ključna razlika između ova dva stanja je to što kad je strast u pitanju, glava ipak "radi"... Evo kako da znate da ste zaljubljeni:

Željni ste osobe koja vam je ukrala srce, kad treba da se vidite, osećate se kao dete sekund pre nego što otvori novogodišnji poklon. Srce i podsvest prepoznaju ono za čime čeznemo mnogo pre nego što naš um i svesni deo to spoznaju.

"Upalite" se samo kad razmišljate o osobi u koju ste zaljubljeni. A kad ste zajedno - adrenalin skače.

Pet znakova da je, ipak, požuda u pitanju

Ta osoba vam se dopada, ali ne znate ništa o njoj: ljubav je razumevanje, požuda je avantura. Nema "ravnopravnosti", ili dajete sve, a dobijate vrlo malo zauzvrat, ili je obrnuto. Požuda je retko dvosmerna ulica. Nije vam svejedno kad treba da upoznate osobu koja je predmet vaše požude sa prijateljima koji vas poznaju oduvek. Ponekad snažna strast može izazvati i osećaj nelagodnosti i stida. Razum nije "isključen". Svesni ste da to što za nekim žudite možda nije i ono što je najbolje za vas. Ne pravite nikakve dugoročne planove: strast je stvar trenutka i avanture.

Pomalo vam je i muka, zaljubljenost nas toliko izbaci iz koloseka da ponekad reagujemo stomakom.

Osećate se kao da tu osobu poznajete oduvek.

Ništa ne može da vam skrene misli sa osobe u koju ste zaljubljeni. I spremni ste da otkažete sve što ste planirali, samo da biste mogli da provedete neko vreme zajedno.

Uviđate toliko toga zajedničkog, vaši stavovi o pitanjima koja su vam važna se poklapaju i ne biste mogli biti srećniji zbog toga.

Osećate se "bezbedno" kad ste zajedno. Jer, kad smo sa onim u koga smo zaljubljeni, možemo da budemo ono što jesmo i da ne budemo nesigurni zbog toga.

Spremni ste da uradite sve samo da bi ta osoba bila srećna. Kad smo zaljubljeni, radimo stvari za tu drugu osobu čak i ako ona to ne očekuje od nas.

Kad smo zaljubljeni, želimo da dajemo. Emocije, vreme, osmehe, zagrljaje - najbolje od sebe želimo da damo toj osobi.

Sanjarite o zajedničkoj budućnosti. Kad smo zaljubljeni, pravimo planove o budućnosti mbogo češće nego inače. Zato što ne možemo da dočekamo sve te lepe stvari koje se nadamo da ćemo doživeti držeći za ruku osobu koja nam je ukrala srce.

Ostale vijesti