Zaboravljeni princ domaćeg filma (FOTO, VIDEO)

Autor:

Znate li priču o Novosađaninu koji se otisnuo u Holivud i snimio više od stotinu filmova?

0
A- A A+

Godina 2017. biće u znaku "zaboravljenog filmskog princa" Svetislava Ivana Petrovića (1894-1962), te publiku očekuje retrospektiva njegovih filmova i izložba slika inspirisana delom značajnog glumca.

Petrović se nalazi i na naslovnoj strani prvog broja časopisa Kinoteke, koji će biti predstavljen ovog meseca, a koji, prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, predstavlja evolutivni nastavak dosadašnjeg programa te institucije.

"U januaru nas očekuje retrospektiva filmova Svetislava Ivana Petrovića, neki od umetnika će vas sredinom godine obradovati izložbom slika inspirisanih Svetislavom Ivanom Petrovićem, imamo kompozitore koji već komponuju muziku na njegove neme filmove, a ići ćemo toliko daleko da će postojati i komponovana muzika za jedan od njegovih značajnijih filmova od strane autora koga ne biste mogli da povežete sa filmskim klasicima ili sa bilo čim što pripada sadašnjosti", rekao je Pantelić.

Petrović je rođen u srpskoj porodici u Novom Sadu, ali je ubrzo otišao u Nemačku i dvadesetih godina prošlog veka otisnuo se u Holivud.

Snimao je neme filmove, a zahvaljujući lepom glasu i pevačkim sposobnostima uspešno je prešao u eru zvučnog filma.

Izvor: YouTube

Ukupno je ostvario više od stotinu uloga, među kojima su role u ostvarenjima "Sisi: Mlada kraljica", "Lift za vešala", "Mađioničar", "Alahova bašta", "Tri stradanja", "Žena suncokret", "Homo immanis", "Zvezda Damaska"...

Izvor: YouTube

Ostale vijesti