m:agazin – Tehnologija koja stane u džep

Autor:

Četrnaesto izdanje TV emisije m:agazin, kao i do sada, donosi pažljivo odabrane zanimljivosti i vijesti iz svijeta nauke i tehnologije.

0
A- A A+
m:agazin Foto: m:tel

Gledaoci koji budu uz program RTRS-a u srijedu, 11. januara u 17.10 časova, imaće priliku da uživaju u 25 minuta zabave, saznaju o neobičnim i revolucionarnim novitetima i pogledaju koji su to trenuci obilježili prošlu, a koji se tek očekuju u 2017. godini.

Aplikacija za „pozajmljivanje vida“

Za kreiranje revolucionarnih tehnoloških alatki, jedinstven koncept je najčešće od presudnog značaja. Aplikacija koja je predstavljena u temi 14. izdanja emisije m:agazina, najbolji je dokaz kako su najbolje ideje često one koje su najjednostavnije. U pitanju je „Be my eyes“, smartphone aplikacija koju su napravili danski diveloperi, a koja omogućava korisnicima da posude svoj vid slijepim ljudima. Osobama sa problemima sa vidom je na ovaj način omogućeno da se diretkno povežu sa pomagačima. Aplikacija u oba pravca šalje i zvuk i sliku, baš kao obični Skajp poziv, što omogućava slijepoj osobi da se izbori sa poteškoćama i situacijama u kojima je vid neophodan.

Tehnologija „za svaki džep“

Tehnološka dostignuća postaju sve praktičnija i jednostavnija za upotrebu, a prilagođena su za svakodnevnu upotrebu i užurbani tempo modernog čovjeka. Čuli ste za dronove? Gotovo sigurno da jeste, ali za one koji stanu u džep i koje možete da nosite sa sobom u svakom trenutku, vjerovatno ne. U predstojećem m:agazinu ćete imati priliku da saznate kako izgleda Air selfie, džepni dron za snimanje fotografija ili videozapisa iz vazduha, koji je težak svega 52 grama i može da leti vertikalno tri minuta na visini do 20 metara. I to nije sve, saznaćete i o Hand energy, džepnom generatoru koji, kako i naziv uređaja nagovještava, služi za punjenje uređaja.

Osim korisnih informacija, preporuka i noviteta iz oblasti mobilnog svijeta, voditeljski dvojac će vam pokazati i kako je izgledala atmosfera u novogodišnjoj večeri i to na najkreativnijoj žurci u gradu na Vrbasu. Kompanija m:tel je krajem prošle godine pokrenula konkurs na koji su svi zainteresovani mogli da prijave svoje ideje i zamisli za najkreativniju proslavu Nove godine. Prvo mjesto osvojila je mlada Banjalučanka Tajana Dedić Starović, koja je sa svojim prijateljima, na ovaj način, novogodišnju noć proslavila u stilu Velikog Getsbija, a saznaćete i kako je to izgledalo.

Sve ovo i brojne druge druge zanimljivosti pogledajte u ovom neobičnom televizijskom formatu. Ukoliko ste propustili neke od prijašnjih sadržaja, propušteno možete nadoknaditi putem YouTube kanala. Svoje komentare i prijedloge možete da pošaljite putem putem email adrese magazin@mtel.ba, ili putem inboksa zvanične Facebook stranice kompanije m:tel.

Tagovi:

Ostale vijesti