• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana koja će nas najbrže ugrejati

Autor mondo.rs

Vruća supa je ok, ali to nije jedini spas ovih ledenih dana.

Tokom ledenih zimskih dana, lekari preporučuju raznovrsnu ishranu, ali bogatu proteinima, ali i cinkom, flavonoidima, C vitaminom.

Navalite na citruse: pomorandže, mandarine, grejpfrut, na nar, kivi, jabuke, jer su odličan izvor mnogih vitamina, ali pre sveg vitaminom C, koji je odlična prevencija protiv nazeba i gripa.

Cink, kojim su bogati riba, jaja, mleko i žitarice, takođe ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija kojima smo izloženi u ovim hladnim danima.

Namirnice bogate flavonoidima - crveni luk, šargarepa i brokoli, crveno i narandžasto voće, orasi, mahune, jabuke, kruške ... se takođe preporučuju.

Za beli luk već znate, ali i ren je odličan kada stegne minus.

Pri izboru mesa prednost kao i uvek treba dati nemasnom mesu - pilećem, ćurećem, telećem.

Tokom zimskog perioda je kraći boravak na suncu, sa tim i manja produkcija vitamina D. Potrebno je zato unositi više kalcijuma i D vitamina konzumiranjem mleka i mlečnih proizvoda.

Unositi dovoljno tečnosti, najbolje sokove od sveže ceđenog voća i tople čajeve, tople supe i čorbe.

Tradicionalna kuhinja, recepti i izbor hrane su dobar izbor za ove dane, jer su osmišljeni dugogodišnjim iskustvom naroda.

Pogrešno se misli da će nas jaka, masna i teška hrana najbolje održati zdravim tokom zime. Takve namirnice nam samo oduzimaju energiju, ali i dobro raspoloženje, usporavaju nas, podižu nivo holesterola i šećera u krvi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop