Slučaj Kijani: Suđenje za ubistvo Srba posle Oluje

Autor:

Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje Rajku Kričkoviću (59) iz Zagreba zbog ratnog zločina trostrukog ubistva civila u selu Kijani kod Gračaca, nakon akcije hrvatskih vojno-policijskih snaga "Oluja" 1995. godine.

0
A- A A+

Kričković je optužen da je od 15. do 28. avgusta 1995. godine, kao pripadnik 118. domobranske pukovnije Hrvatske vojske iz Gospića, u selu Kijani u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj (73) i njenog sina Radomira Sovilja (43) pucajući u njih, a njenu kćer Miru Sovilj (45) zapalio je u kući zajedno sa stokom.

Za četiri dana proterano 200.000

Operacija je zvanično trajala četiri dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom. Sa teritorije nestale Srpske Krajine izbeglo je oko 200.000 Srba a u ovoj operaciji hrvatskih snaga stradalo je najmanje 1.196 srpskih civila.

Prema optužnici, on je taj zločin počinio poslije "Oluje", kada je došao u spaljeno selo Kijane, odakle je poreklom, prenose hrvatski mediji.

Kričković je uhapšen u junu 2014. godine, a Županijsko tužilaštvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na osnovu krivične prijave zadarske Policijske uprave, te je posle podiglo optužnicu.

Kričković je pušten iz istražnog zatvora i brani se sa slobode.

Na prvom ročištu rekao je da se ne oseća krivim za ratni zločin za koji je optužen.

Prema izvorima Hrvatskoga helsinškog odbora, u Kijanima je nakon "Oluje" ubijeno 14 civila, među kojima devet žena.

Suđenje u Rijeci počelo je pred sudskim većem kojim predsedava sudija Ika Šarić.

Ostale vijesti