Kako se kuva rakija

Autor:

Takozvani šumadijski čaj je odličan kada napolju "stegne minus". Da li znate kako se pravi?

0
A- A A+
rakija, spremanje rakije, alkohol, izložba Foto: Mondo/ Goran Sivački

Potrebno:

- kašičica šećera

- čaša rakije

- čaša vode

Postupak:

U džezvi, ili nekoj manjoj posudi, ugrejte šećer dok ne dobije zlatnu, skoro braon boju.

Sklonite posudu sa šporeta i dodajte rakiju i vodu, a zatim vratite na ringlu, na srednju temperauru, i pustite da rakija provri nekoliko puta - svaki put kada počne da vri podignite džezvu, kada prestane da vri vratite je na ringlu, i tako ponovite dva, tri puta, da ispari metil-alkohol.

Ukoliko je rakija slabija, može da se kuva i bez vode.

Kuvana rakija se služi u čašama od debelog stakla, najbolje su one koje imaju dršku, a pije se dok je vruća.

Nego, da vas pitamo nešto: