Žene mogu da nanjuše uzbuđenog muškarca, bukvalno!

Autor:

Životinje seksualno komuniciraju putem feromona koje mužjaci ispuštaju i tako pozivaju ženke na parenje. Da li to "radi" i kod ljudi?

0
A- A A+

U želji da otkriju da li feromoni, mirisne bjelančevine koje izlučuju jedinke iste vrste i koji služe kao "poziv na seks", mogu da se namirišu, naučnici su sproveli jedno zanimljivo istraživanje.

Grupi od 20 heteroseksualnih muškaraca pod pazuhe su stavljeni jastučići koji su upijali njihov znoj dok su se oni bavili različitim aktivnostima.

Nakon određenog vremena 20 žena, čiji je mozak posmatran pomoću nuklearne magnetne rezonance, je zamoljeno da pomirišu pomenute jastučiće.

Naučnici su ustanovili da ženski mozak drugačije reaguje na različite mirise znoja. Naravno, radi se o nesvjesnim reakcijama.

Znoj koji se izlučio iz muškog tijela tokom gledanja pornografskih filmova, je aktivirao desni orbitofrontalni korteks i desni fusiformni korteks. To su dijelovi mozga zaduženi za njuh, ali i za socijane reakcije i emocije.

Na osnovu toga je izveden zaključak da i mi, kao i životinje, imamo nesvjesni sistem sporazumijevanja zadužen za seksulani život i očuvanje vrste.

Dakle, nemoj se čuditi ako te neka dama u blizini zainteresovano posmatra - nanjušila te je.