OHR: Osnovna poruka nije poređenje RS i NDH

Autor:

Nakon burnih reakcija iz Republike Srpske zbog izjave visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je "uporedio" RS sa NDH, iz OHR-a je za BHRT rečeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje.

5
A- A A+

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odgovoru OHR-a.

Incko je, komentarišući za "Faktor" proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, rekao da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.

Tagovi:

Ostale vijesti