Nutela je kancerogena?!

Autor:

Loše vesti za ljubitelje ovog čokoladnog krema.

0
A- A A+
nutela Foto: MONDO

  Nove studije Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navodi da je jedan od sastojaka čokoladnog namaza "Nutela" - palmino ulje - kancerogen.

Zbog toga su mnogi drugi proizvođači hrane u Evropi uveliko prestali da koriste palmino ulje, ali ne i "Ferero", proizvođač "Nutele", koji je umesto toga pokrenuo marketinšku kampanju kako bi kupcima objasnili da je njihov proiuzvod bezbedan za ljudsku ishranu.

Palmino ulje čini da proizvod bude gladak, lak za mazanje, ali i da se produži roktrajanja.

Takođe, palmino ulje je najjeftinije biljno ulje - tona košta oko 800 dolara, dok suncokretovo ulje, na primjer, košta oko 845 dolara.

"Ferero" potroši oko 185.000 tona palminog ulja godišnje, tako da je računica sasvim jasna.

Inače, prodaja "Nutele" čini oko petine ukupnih prihoda kompanije "Ferero".

"Nutela bez palminog ulja bi loše uticala na kvalitet proizvoda, to bi bio korak unazad", rekao je za Rojters direktor prodaje u kompaniji "Ferero" Vincenzo Tapela.

Bez obzira na to, stručnjaci ne odustaju od tvrdnje da je palmino ulje jači kancerogen od drugih biljnih ulja kada ga se termički obrađuje na temperaturama koje su više od 200 stepeni Celzijevih.

Iz "Fera" kažu da oni to ulje obrađuju na nižim temperaturama i da zbog toga ono u "Nuteli" nije opasno.

"Palmino ulje koje mi koristimo je bezbedno za ljudsku upotrebu jer dolazi iz sveže isceđenih plodova, a obrađeno je na nižim, kontrolisanim temperaturama", kaže u reklami Tapelo.

Da li vas je ova uplašila? Pišite nam u komentarima...

Ostale vijesti