• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan se žalio. Da li je?!

Autor mondo.rs

Ako su tačne tvrdnje čelnika Partizana da je podneta žalba na odluku o suspenziji iz evro-kupova, čudno je da beogradskog kluba nema na listi klubova koji treba da iznesu slučaj pred Arbitražnim sudom za sport u Lozani.

 Partizan-izbacen-iz-Evrope-zalba-pred-sudom-u-Lozani Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS



Kakva je "evropska" sudbina Fudbalskog kluba Partizan još nije definitivno poznato.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je, navodi, već donela odluku da Partizan, zbog kršenja "finansijskog fer-pleja" izbaci iz Evrope na (najmanje) jednu sezonu čim se plasira u neko od evropskih takmičenja, a u Partizanu tvrde da je to "samo uslovno", da je upozorenje i da će sve biti u redu ako do 31. januara izmire dug.

POVEZANE VIJESTI



Nije jasno ni koliki je taj dug - UEFA tvrdi oko 2,5 miliona evra, Partizan da je reč o 370.000 evra.

Ono oko čega su saglasni jeste da je nekakva odluka doneta, kao i da Partizan ima pravo žalbe Arbitražnom sudu za sport u Lozani (CAS).

Partizan je u saopštenju u sredu istakao da će dug biti izmiren danas (četvrtak), kao i da je UEFA već dobila dokumenta o reprogramu poreskog duga, koji je jedan od razloga za celu ovu blamažu.

Potpredsednik Partizana, pravnik Vladimir Vuletić u sredu je za MONDO izjavio da je reč o prvostepenoj odluci i da se beogradski klub već žalio na tu odluku, kao i da je uveren da će crno-beli na leto biti učesnik kvalifikacija jednog od evropskih takmičenja.

Međutim, na listi predmeta, odnosno sporova pred Arbitražnim sudom u Lozani nema slučaja Partizana.

Na sajtu CAS navedeni su svi sporovi koje ovaj sud čeka do 10. marta, a među njima nema Partizana.

Dakle, ako je tačno da je Partizan već ranije uputio žalbu, a Vuletić je rekao da jeste, najblaže rečeno, čudno je da njegov slučaj nije upisan u dnevni red suđenja pred Arbitražnim sportskim sudom.

Ili se, možda, čeka da crno-beli uplate traženih 370.000 evra (ili koliko već!) da bi bili "procesuirani" ili "stavljeni u razmatranje".

Sve ovo ostavlja gorak ukus u ustima i povlači za sobom vrlo logično pitanje - ko je sve kriv što je Partizan došao u ovakvu situaciju i da li će iko za to da odgovara?

Kako je klub, koji je, gotovo, redovni učesnik evropskih takmičenja u protekloj deceniji, klub koji je prodao mnoge kvalitetne igrače i zaradio - prema tvrdnjama ljudi iz Omladinske škole najmanje 50 miliona evra(!) - uopšte dospeo u situaciju da zbog "tričavih" 360 ili 370.000 evra bude ovako ponižen?

Da vas podestimo na deo saopštenja zaposlenih u Omladinskoj školi Partizana iz decembra 2014. godine kada su se pobunili protiv tadašnjeg rukovodstva, predvođenog Draganom Đurićem:

"Poslednjih desetak godina, klub je na prodaji igrača iz naše škole zaradio više od 50 miliona evra tako da se slobodno može reći da je, u ovim teškim vremenima, škola praktično i održala klub", ističe se u saopštenju, koje su tada, između ostalih, potpisali: Momčilo "Moca" Vukotić, Ilija Zavišić, Zvonko Živković, Nikica Klinčarski, Duško Trbojević, Nedeljko Kostić, Miodrag Radović.

Da li je potrebno podsećati na slučaj Andrije Živkovića i jednog od najštetnijih ugovora u istoriji srpskog fudbal?

Sadašnja uprava je, uz neke izmene, na vlasti upravo od decembra 2014, dakle pune dve godine. Kako je moguće da najvažnije pitanje za opstanak kluba bude ostavljeno da se "rešava samo od sebe" i da se uzdaju u onu "ma, neće nas..."!? Kako je moguće da se neko kocka jednim od najvažnijih (a to sami govore konstantno) izvora prihoda kluba, uz prodaju igrača - igranje u Evropi?

Pre angažovanja novih fudbalera, valjda, treba izmiriti one najvažnije obaveze i podmiriti sve dugove, da bi se uopšte napravio plan. Imala je ova uprava dovoljno vremena da se "pregrupiše", mobiliše i da počne da postavlja klub na zdravije noge.

Najlakše je zadirati u džep poreskih obveznika i trpati u bunarE (dakle, nije ovde reč samo o Partizanu). Uostalom, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da država više neće da daje toliki novac u sportske klubove, pre svega FK Crvena zvezda i FK Partizan, već da oni moraju da počnu sami da zarađuju.

"Daću sve od sebe da se politika odatle skloni i da država daje što manje, a da uzima što više. Nikome neću dozovliti da reketira državu, da misli da od države otme sve što hoće. Pošteno govorim, jer je moj posao da brinem o kasi države", rekao je Vučić u jednom intervjuu i naglasio da "niko ne želi privatizaciju".

"Sreće nema bez privatizacije, jer svi traže da država pomogne, a ja neću da država pomaže, mnogo je ona pomagala", rekao je srpski premijer.

Partizan je u vrlo teškoj situaciji za koju je sam odgovoran, a ako uspe da iz nje ispliva - to će tek biti za film!

Beogradski klub, koji je u poslednjoj deceniji i "kusur" osvojio ubedljivo najviše bodova za srpski fudbal, kroz evropska takmičenja, bio je izbačen iz Evrope 2007. godine, ali zbog navijačkih nereda na utakmici protiv mostarskog Zrinjskog.

Sada su u pitanju finansije...

Kada je nova uprava zamenila staru predvođenu Draganom Đurićem, uradila je presek stanja u klubu i saopštila da je dug oko 12 miliona evra (bilo je to u maju 2015. godine).

Član tadašnje uprave crno-belih Ivan Maričić rekao je pred novinarima tada i ovo:

Mi smo za ovih nekoliko meseci pokušavali i uspeli da smanjimo troškove gde god smo mogli. Ali, Partizan je veliki sistem, samo na održavanje stadiona godišnje ode 22 miliona dinara, na plate igrača je u 2014. godini potrošeno 366 miliona dinara. Da biste igrali takmičenja, pogotovo u Evropi, neophodno je napraviti velike finansijske napore. Došli smo do crvene linije. Možemo mi da smanjimo i plate igrača, ali onda dovodite u pitanje rezultate, učešće u takmičenjima na kvalitetan način, gubite tržišnu utakmicu, jer će igrač otići za veči novac u drugi klub...", kaže Maričić.

Podsetite se cele te konferencije za novinare.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC