• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bata Đora predlaže selektora reprezentacije Srbije

Autor mondo.rs

Milovan Đorić (71) ima favorita, ali i još dva konstruktivna predloga. Jedno im je zajedničko - sva trojica su već bili selektori, kao i sam Đorić.

 Bata Đora predlaže selektora reprezentacije Srbije Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Kad je vreme da se biraju selektori, bilo "A" reprezentacije, bilo mlađih kategorija, glas legendarnog jugoslovenskog i srpskog fudbalskog radnika i dokazanog entuzijaste Milovana Đorića (71) uvek se daleko čuje.

Popularni "Bata Đora" ni ovog puta nije odbio razgovor na temu novog selektora "orlića", nakon što je Fudbalski savez Srbije razrešio dužnosti Tomislava Ivića posle prolaska kroz baraž i plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

U javnosti, kao mogući Sivićevi naslednici pominju se Zoran "Kiza" Milinković, Vuk Rašović i Vladimir Petrović "Pižon".

Ukoliko pitate Đorića, on nema dilemu oko toga ko je najbolji izbor...

"Ne smemo da ponovimo grešku od pre dve godine i mladu reprezentaciju poverimo treneru za kojeg je ekipa nepoznanica", tvrdi Đorić da Sivić nije imao uvid u generaciju koju je vodio, a da Petrović dobro poznaje momke rođene 1994. godine i kasnije, iako je popularni "Pižon" od odlska sa klupe "A" reprezentacije Srbije, 2011. godine, kratko radio u Iraku i Jemenu, a onda početkom prošle godine na nekoliko utakmica vodio OFK Beograd.

Petrović je bio selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore u periodu od 2002. do 2004. godime, kada je odveo sjajnu generaciju do finala EP u Nemačkoj gde nas je Italija pobedila 3:0, a selektor seniorske reprezentacije Srbije bio je od 2010. do 2011. godine, ali nije imao uspeha u kvalifikacijama za EURO 2012. Sam Đorić, bio je selektor "A" reprezentacije Jugoslavije 2001. godine, bez ikakvog uspeha, a FSS mu je u vreme predsednikovanja Tomislava Karadžića 2010. godine dao šansu da posle devet godina bez rada sa nekom ekipom vodi kadetsku reprezentaciju, što se nije dobro završilo. Zoran Milinković (48) i Vuk Rašović (44) nisu radili u sistemu FSS, dok je Ilija Petković kao selektor reprezentacije SCG odveo ekipu na Mundijal 2006. u Nemačkoj i doživeo tri poraza tamo. To mu je bio drugi mandat na mestu selektora, posle onog iz perioda 2000-01. Radovan Ćurčić se od odlaska iz Javora 2010. godine nalazi u sistemu FSS, radio je kao asistent selektora "A" reprezentacije, v. d, pa potom kao selektor seniorskog tima, a pre toga od 2013. do 2014. kao selektor "orlića".

"FSS mora da bude obazriv, Evropsko prvenstvo nije mala stvar, zato valja pre konačne odluke tri puta odmeriti", rekao je Đorić za "Sportski žurnal" o 61-godišnjem favoritu za mesto selektora i dodao:

"Svaka improvizacija može skupo da košta i mojim prijateljima sa Terazija 35 preporučujem da dobro razmisle i selektorsku fotelju povere samo stručnjaku odlično upućenom u kvalitete i potencijal mlade reprezentacije. Vladimir Petrović Pižon, na primer, odlično poznaje ovu generaciju mladih reprezentativaca, budno je pratio svako njihovo okupljanje, treninge, o utakmicama da ne govorim. Uz sve to, ima bogato iskustvo, već je radio sa mladima..."

Potom, Đorić je uveo i novo ime u ovu debatu...

"Nije Pižon jedini, iz sistema FSS šansu zaslužuje Ilija Petković (71). Ima slične reference poput Petrovića, ni on ne bi gubio vreme na upoznavanje ekipe, odmah bi bio spreman da krene sa realizacijom konkretnog plana priprema za veliko takmičenje".

Tada je, Đorić, naveo i poslednjeg kandidata... Zajedničko svoj trojici je – već su radili u FSS i vodili seniorsku reprezentaciju Jugoslavije ili Srbije.

"Radovan Ćurčić. I ranije sam imao jasan stav da je plasmanom na EP, velikim uspehom u duelu sa Španijom, napravio sjajan rezultat, u isto vreme najavio da će postati sjajan trener. Smotra najboljih u Češkoj trebalo je da bude Ćurčićev diplomski rad, ali nije dobio šansu i samim tim ostao je nedorečen", rekao je Đorić.

Inače, umesto šanse da vodi "orliće" na Evropskom prvenstvu u Češkoj 2015. godine, Ćurčić (44) je dobio šansu da vodi "A" reprezentaciju Srbije.

"FSS u narednim danima ne bira trenera na kratke staze i jedno takmičenje, zato izbor mora da bude odmeren, da se u obzir uzmu svi parametri i kandidati analiziraju iz što više uglova. Nema mnogo vremena za upoznavanje, EP je skoro pred nama, za pet i po meseci, svaki dan praznog hoda može skupo da nas košta", poručio je Đorić u razgovoru za "Sportski žurnal".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC