Optuženi za dva ubistva nije došao u Banjaluku

Zikrija Krkić (43) kojem je Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu, te na banjalučki Okružni sud ponovo vratio da mu se sudi za dvostruko ubistvo dvojice povratnika u Trnopolju na Bajram 2014. godine, nije se danas pojavio na ročištu

0
A- A A+

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Olga Pantić ponovo je danas odbilo da se ovaj predmet ustupi pravosuđu Norveške, što su tražili Krkić i njegov advokatski tim, s obzirom na to da je on njihov državljanin. Prema posljednjim informacijama, on trenutno i živi u Norveškoj sa porodicom.


Pantić je pojasnila da je Krkiću poziv na današnje ročište poslat putem međunarodne pravne pomoći, posredstvom ministarstva pravde BiH, ali da je tek juče iz ovog ministarstva dobila pojašnjenje da se poziv u ovakvim slučajevima treba uputiti namjanje četiri mjeseca prije zakazanog ročišta.

“Sud će ponovo uputiti poziv. Novo ročište u ovom predmetu zakazujem za 18. maj“ , kazala je Pantićeva.

Ona je na prethodnom ročištu, kada je takođe bilo riječi o zahtjevu da se predmet prebaci norveškom pravosuđu, kazala da, ukoliko se Krkić ne pojavi pred banjalučkim sudom, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica i biće mu određen pritvor.

Krkić, za kojeg su tokom trajanja prvog postupka, mještani iz Tropolja kod Prijedora tvrdili je bio pripadnik vehabijskog pokreta.

Vrhovni sud RS je u julu prošle godine ukinuo oslobađajuću presudu, te donio odluku da mu se pred banjalučkim Okružnim sudom ponovo sudi za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžić, a koji su ubijeni na Bajram 28. jula 2014. godine.

Ovaj slučaj je dugo vremena izazivao veliku pažnju javnosti, a jedno vrijeme čak i izražene međunacionalne tenzije zbog niza okolnosti pod kojima se dogodilo dvostruko ubistvo.

Ostale vijesti