• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati rano slave, ali Partizan jeste u problemu!

Autor mondo.rs

Hrvatski mediji pišu o tome da su u Hajduku srećni zbog izbacivanja Partizana, jer će popraviti plasman na UEFA rang listi. Hajduku je potrebno mnogo više za ulogu povlašćenog, ali bi crno-beli zaista mogli da budu u problemu.

 Hrvati rano slave, ali Partizan jeste u problemu! Izvor: MN PRESS

Najverovatnije je da se u Hrvatskoj uzalud raduju Partizanovoj sudbini, ali sama priča o UEFA koeficijentu nije nevažna kada su crno-beli u pitanju.

Naprotiv...

"Vijest kako je UEFA zbog nepoštivanja financijskog fair-playa izbacila beogradski Partizan iz Europe stigla je i do Splita. Naime, zbog izbacivanja Partizana najviše koristi mogao bi imati splitski Hajduk, a razlog je vrlo jednostavna. Trenutačno Partizan (16,075) ima bolji koeficijent od Hajduka (11,550), ali ovom odlukom UEFA klub iz Splita 'skočit' će za jedno mjesto", piše hrvatski Tportal dan posle vesti o tome da je Partizan suspendovan iz Evrope.

Mada, u Humskoj i dalje tvrde da to neće biti slučaj.

Bilo kako bilo, Partizan bi itekako pao na UEFA rang listi klubova ukoliko bi propustio sezonu 2017/18, ali – ako realno sagledamo stvari – Hajduk od toga ne bi imao velike koristi. Tj, ne bi imao nikakve koristi.

"Podatak kako bi Partizan kao drugoplasirana momčad Srbije u Europskoj ligi imao status nositelja u svim pretkolima dovoljno govori koliko je ova zapravo dobra vijest za Hajduk", piše Tportal, ne obazirući se previše na samu rang listu i prethodne kvalifikacije za Ligu Evrope gde je najlošije plasirani nosilac u plej-of rundi kvalifikacija, Karabag, bio daleko iznad splitskih "bilih" sa 13,475.

Generalno, u ovom trenutku teško je predvideti ne samo na kom će mestu Hajduk završiti u HNL i, shodno tome, odakle početi kvalifikacije, već je nemoguće i pretpostaviti koji će sve klubovi iz 53 evropske zemlje koje se takmiče pod okriljem UEFA izboriti plasman u Ligu šampiona, koji u Ligu Evrope, a koji ostati bez plasmana u evro-kupove.

Pogoditi sastav šešira za poslednju rundu kvalifikacija bilo bi teže nego sedam brojeva na sledećem izvlačenju igre "loto", ali uprkos tome hrvatske kolege nisu propustile priliku da povežu potencijalnu Partizanovu organizacionu katastrofu sa Hajdukom.

Ali, ako zaboravimo Hajduk, i skoncentrišemo se strogo na poziciju Partizana na UEFA rang listi klubova, a ni tu Tportal nije "ubo" jer su crno-beli trenutno 120. s koeficijentom 15,980, sezona bez Evrope mogla bi skupo da košta klub kada se bude vratio na međunarodnu scenu.

Koeficijent se formira na osnovu rezultata u poslednjih pet sezona, a Partizan je prošlog leta debaklom u dvomeču sa Zaglembjem osvojio samo 0,980 bodova. Ukoliko bude izbačen iz Evrope narednog leta osvojiće, logično, nula bodova, a za sezonu 2018/19, biće mu izbrisani bodovi iz sezone 2012/13, kada je zaradio koeficijent 3,600.

Šta to znači? Sa eventualnom "nulom" narednog leta, Partizan bi start kvalifikacija 2018. dočekao sa skromnih 12,380 bodova što bi u ovom trenutku donelo plasman oko 138. do 140. mesta, gde se recimo nalazi Hajduk (139. mesto, 11,550).

Drugim rečima, bude li suspendovan narednog leta, Partizan će za godinu i po dana izgubiti status povlašćenog tima u plej-of rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi u slučaju kvalifikacija za Ligu šampiona situacija bila još nepovoljnija.

I s koeficijentom 12,380, Partizan bi bio najbolje plasirani srpski tim na UEFA rang listi – mada će ostali svakako imati šansu da se poprave narednog leta. Na 166. mestu je Vojvodina sa 8,890, 194. je Crvena zvezda sa 7,230, 280. Čukarički sa 4,480, a 291. Jagodina sa 4,230...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC