• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka u službi fudbalera Krupe (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Fudbalski klub Krupa ostvario je saradnju sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport u Banjaluci s ciljem što kvalitetnijih priprema koje će u konačnici podići igru i rezultate na viši nivo.

 FK Krupa - saradnja sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport u Banjaluci Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

U klubu iz banjalučkog predgrađa gotovo ništa ne prepuštaju slučaju.

"Bosanski Hofenhajm", kako su mediji u Bosni i Hercegovini krstili premijerligaša iz Krupe na Vrbasu, svakog dana se trudi da napreduje i pokušava da se dodatno etablira na fudbalskoj mapi, ne samo Republike Srpske i BiH, već i šire što je pokazala i ponuda francuskog Dižona za Ajdina Redžića i Elvira Koljića.

S tim u vezi, Krupa je počela da sarađuje sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport u Banjaluci, koji im je na raspolaganje stavio svu sofisticiranu opremu i znanje.

Dekan banjalučkog fakulteta Borko Petrović naglasio je da su vrata Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport otvorena ne samo Krupi, već i svim drugim klubovima iz Srpske.

"Pokušaćemo da unaprijedimo saradnju sa brojim klubovima", rekao je Petrović i potom nešto podrobnije pojasnio o čemu je riječ.

"Bavimo se testiranjima s ciljem da poboljšamo sam trenažni proces. Mnogi nisu svjesni da ne bi ni trebali započeti treninge bez prethodnih testiranja. Ovog puta, riječ je o premijerligašu iz Krupe na Vrbasu, s kojim smo ostvarili lijepu saradnju jer i naši studenti mogu da prisustvuju samim trenizima i da ono što su naučili u teoriji vide u praktičnom smislu".

Njegov kolega prodekan Radenko Dobras potom je konkretnije objasnio kako nauka može da radi u službi sporta.

"Testiranje je važno da bi treneri mogli da naprave program rada na pripremama jer tek poslije njih mogu da naprave jasnu sliku i kreiraju program. Poslije priprema u planu je da uradimo i novo testiranje fudbalera Krupe kako bi provjerili koliko su bile uspješne pripreme".

Prema njegovim riječima, ovo je nešto novo u Premijer ligi BiH.

"Barem kad su u pitanju klubovi iz Srpske. Posebno jer se koristi sofisticirana oprema u testiranjima kakve su GPRS praćenje sportiste tokom aktivnosti, praćenje srčanog monitoringa kod opterećenja i druge".

Dobras je takođe podvukao da s Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport u Banjaluci, već sarađuju broji klubovi i organizacije.

"Sarađivali smo dosad sa Košarkaškim savezom RS, Teniskim savezom RS, ali i sa organizacijama osoba treće dobi kao i sa djecom sa smetnjama u razvoju i drugim udruženjima. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti s ciljem da dodatno proširimo saradnju sa svima koji žele zdrav život", naglasio je on.

Trener Krupe Slobodan Starčević naravno bio je zadovoljan ostvarenom saradnjom sa Fakultetom za fizičko vaspitanje i sport, naglasivši da će mu ovakav pristup olakšati posao.

"Sad ću imati sve pojedinosti svakog igrača ponaosob i moći ću da lakše pripremim treninge za prestojeće zimske pripreme za nastavak sezone u Premijer ligi BiH", izjavio je šef struke četvrtoplasirane ekipe Premijer lige BiH.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BL

Pokrali Borac pa kupe kajmak,bajini tajkuni

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC