• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Novak Open! Postaje li apsolutni vladar?

Autor mondo.rs

U noći između nedelje i ponedeljka startuje Australijan Open. Đoković juri rekordnu sedmu titulu. Na terenu u utorak, preostalih troje Srba kreću odmah. Glasajte u anketi da li Nole ispisuje istoriju.

Šou kreće! U noći između nedelje i ponedeljka u Melburnu će startovati Australijan Open, prvi grend slem sezone.

U 105. izdanju teniski poznavaoci i sladokusci očekuju isto – mnogo uzbuđenja i iznenađenja. Aus Open kao prvi veliki turnir u sezoni uvek je nepredvidiv, što potvrđuje i činjenica da je šampionski pehar osvajao najveći broj različitih igrača od svih grend slemova.

Titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, rekorder sa šest trofeja po broju osvojenih pehara, uz Roja Emersona. Osvajanjem sedmog pehara mogao bi da postane apsolutni vladar Melburna, ali i prvi igrač koji je čtiri godine u nizu nepobediv na Australijan Openu.

Za Đokovića će nastup u Melburnu biti poseban izazov. Ove godine, iako brani trofej, postavljen je za drugog nosioca, iza prvoplasiranog na ATP listi Endija Mareja, koji prvi put u karijeri važi za najvećeg favorita (makar papirološki) na nekom grend slemu.

Novak u odbranu trofeja kreće sa pozicije broj dva, posle daleko slabijih izdanja u drugom delu prošle sezone.

I dok mnogi smatraju da bi Novakova dominacija u Melburnu mogla biti prekinuta (osvojio je šest pehara od 2008. godine), on tvrdi da ne bi došao na Australijan Open da nije spreman i da ne veruje da može da podigne i sedmi trofej.

Opšta ocena je da bi ove sezone mogao da ima daleko veći izazov i teži zadatak, a već na startu očekuje ga ozbiljan rival.

Đoković će igrati protiv starog znanca Fernanda Verdaska, protiv kojeg ima pozitivan skor (9:4), ali i težak poslednji duel u Kataru, gde je spoasio čak pet meč lopti za plasman u finale turnira, koji je kasnije i osvojio.

Najveći konkurent biće mu Endi Marej, najbolji igrač sveta, koji je čak pet puta igrao finale u Melburnu, od čega četiri protiv Đokovića, ali nikada nije izašao kao pobednik. Škot tvrdi da nema psihičku barijeru zbog brojnih neuspeha na Aus Openu i da je konačan spreman da napravi i taj ključni korak ka osvajanju pehara.

Povratak Rodžera Federera i Rafaela Nadala posle duže pauze zbog povreda učiniće turnir daleko zanimljivijim, a prognostičari kažu da treba obratiti pažnju i na Miloša Raonića, koji je osim napretka u igri stekao i neophodno iskustvo, Nika Kirjosa, koji ume i sam sebe da iznenadi, kao i da "iza ćoška" uvek vreba Sten Vavrinka.

favoriti
Izvor: YouTube

Osim Đokovića Srbiju će ove godine u Melburnu predstavljati još samo četiri igrača, što je daleko najmanji broj učesnika poslednje decenije (prošle godine Srbija je imala osam tenisera u glavnom žrebu).

NOVAK U UTORAK, OSTALI KREĆU ODMAH

Šestostruki šampion Novak Djoković pohod na rekordnu sedmu titulu u Melburnu počeće u utorak od devet sati ujutro protiv Fernanda Verdaska. Organizatori su taj duel postavili kao prvi u večernjem terminu po lokalnom vremenu. Pre branioca trofeja na teren će presotala tri srpska predstavnika. Jelena Janković igraće protiv Nemice Lore Zigmund od jedan sat posle ponoći, baš kao i Viktor Troicki protiv Damira Džumhura iz BiH, dok je rival Dušanu Lajoviću Francuz Stefan Rober i taj meč trebalo bi da počne oko pet sati ujutro.

U muškoj konkurenciji nastupaće Viktor Troicki i Dušan Lajović, dok će kod dama jedina Srpkinja biti Jelena Janković, a u dublu će igrati Nenad Zimonjić.

Troickom će to biti deseti nastup u Melburnu u karijeri, u kojem mu je najbolji rezultat onaj postignut prošle godine kada je eliminisan u trećoj rundi.

Lajović je tri puta nastupao u glavnom žrebu, i dva puta stigao je do drugog kola, uključujući i 2016, gde ga je zaustavio Roberto Bautista Ahut i to posle meratonske borbe u pet setova.

Jelena Janković, koja je kao devojčica 2001. osvojila pehar u Melburnu u juniorskoj konkurenciji, najbolji rezultat ostvarila je 2008, kada je igrala polufinale i izgubila od Marije Šarapove, a od tada još tri puta stizala je najdalje do osmine finala.

Ono što je sigurno i ove godine da će se teniseri, osim sa protivnicima, boriti i sa vrućinom, gde trenutno skala u termometrima prelazi 30 stepeni Celzijusa, kao i da će biti iznenađujućih rezultat, heroja i tragičara, verovatno već i na startu, kao i da će većina nas zevati i biti pospana na poslu u narednih dve nedelje.

A da li će Novak odbraniti trofej i sedmi put osvojiti turnir i tako zauvek ostati ubeležen u anale tenisa?

Anketa

Može li Đoković da osvoji sedmu titulu na Australijan Openu?

  • Da, osvojiće je ove godine

    93.07% (94)

  • Ne ove godine

    4.95% (5)

  • Može, ali ne ove godine

    1.98% (2)

Može li Đoković da osvoji sedmu titulu na Australijan Openu?

Rezultati

Australijan Open ove godine igra se za ukupni nagradni fond od 37,5 miliona dolara, što je za devet miliona više nego prethodne sezone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC